Politic

Legea pentru stimularea producătorilor agricoli care vând produsele agricole primare, adoptată de Parlament/ Senatorul Eugen Pîrvulescu, printre inițiatori

Legea pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, prin acordarea unei prime de comercializare de 100 sau de 200 de euro/tonă pentru produsele aduse pe piață sau spre procesare a fost adoptată, marți, 13 octombrie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, după ce anterior fusese adoptată și de Senat. Inițiativa legislativă susținută de un grup de parlamentari liberali, între care și senatorul PNL Eugen Pîrvulescu, a trecut de camera inferioară a Parlamentului cu 249 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și o abținere.

Proiectul de lege care, dacă va fi promulgat de președinte, va produce efecte începând cu data de 1 ianuarie 2021, prevede și că același beneficiar nu poate primi într-un an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde la procesator sau 10.000 de euro daca vinde la piață, direct pentru consum.

Concret, se arată în proiectul de lege adoptat de Parlament, pentru fiecare tonă de produs agricol primar ori produs pescăresc și de acvacultură comercializat către unități de procesare, producătorii vor primi 200 de euro. În cazul crescătorilor de păsări, prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator, iar cei care vând direct către consumatorul final vor beneficia de 100 de euro pe tonă sau pentru fiecare 10.000 de ouă.

Prima de comercializare se poate obține pentru „produsele agricole primare” adică legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei și pentru produsele pescărești și de acvacultură, respectiv cele enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European.

Beneficiază de cei 200 de euro, respectiv 100 de euro, persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc o serie de condiții, respectiv: dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României; posedă atestat de producător sau documente de înregistrare sau licență de acvacultură sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române; comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie; fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură sau licență de pescuit comercial, după caz.

One Comment

  1. În sfârșit vin Bani de la stat pentru cei mai necăjiți români.
    Această lege este benefică atât pentru producători, dar şi pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoase, autohtone, româneşti.
    Respect, Eugen Pîrvulescu!
    Respect, deputatului Ion Ștefan alias Ministrul “grindă”!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.