Potrivit actualei Legi a Educaţiei începând cu anul 2015, clasa a IX-a urmează să treacă în învăţământul gimanazial. Astfel, elevii care au intrat în clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012 ar trebui să stea în ciclul gimnazial cinci ani, inclusiv în clasa a IX-a. Această prevedere nu este agreată însă de noua conducere a Ministrul Educaţiei care doreşte menţinerea clasei a IX-a la liceu. Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că va modifica Legea Educaţiei: “Clasa a IX-a cred că trebuie să rămână la liceu. Liceul românesc are în tradiţie o durată de patru ani şi eu cred că trecerea clasei a IX-a la clasa gimnazială ar însemna un salt în jos imens la calitatea învăţământului şi nu cred că trebuie să-l facem. De aceea, acesta este unul din obiectivele pe care le avem atunci când vom modifica legea şi vrem să facem lucrul acesta cât mai curând”.
Ecaterina Andronescu consideră că trecerea clasei a IX-a la şcoala gimnazială ar fi pur şi simplu o abandonare a calităţii sistemului naţional de învăţământ.
În plus, după introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar de anul acesta, aducerea clasei a IX-a în şcolile gimnaziale ar fi imposibilă în majoritatea cazurilor din lipsa spaţiului necesar. Pentru amenajarea sălilor în care învaţă acum copiii de şase ani, în Teleorman, ca de altfel în toate judeţele, multe dintre unităţile de învăţământ au renunţat la sălile de sport, la laboratoare sau cabinete şi chiar şi la cancelarii, aşa că majoritatea nu mai au spaţii în care să amenajeze săli de curs şi pentru clasa a IX-a, oricât de mult ar scădea numărul de elevi până în 2015.
În acest an şcolar în Teleorman sunt înscrişi în clasa pregătitoare aproape 2000 de copii cărora a trebuit să li se facă loc în şcolile generale în timp ce multe dintre grădineţe au acum spaţiu excedentar. În clasa a IX-a sunt înscrişi aproape 4000 de elevi. Trecerea clasei a IX-a la şcoala gimnazială ar crea probleme imense privind spaţiul în unităţile de învăţământ gimanziale în timp ce liceele vor rămâne ca şi grădiniţele fără elevi. O problemă ar fi şi în ceea ce priveşte posturile didactice, sindicatele atrăgând atenţia din nou că această măsură ar putea genera şomaj în rândul dascălilor. (M.D.)