Social

Legea care introduce concediu plătit pe durata tratamentului și indemnizația de hrană pentru bolnavii de TBC, avizată pozitiv de deputații din comisia de sănătate/ Peste 300 de teleormăneni au fost diagnosticați în 2017

Proiectul de lege privind măsurile de prevenire şi control a tuberculozei, care prevede ca bolnavii de TBC să beneficieze de concediu plătit pe toată perioada tratamentului, de indemnizație de hrană și de consiliere psihologică, a fost avizat pozitiv în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților marți, 9 octombrie. După avizul din Comisia de Sănătate, proiectul de lege va merge la vot în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Inițiativa legislativă privind măsurile de prevenire şi control a tuberculozei, susținută de doi deputați și doi senatori de Teleorman din legislatura 2012-2016, respectiv deputații Valentin Boboc și Cătălina Ștefănescu și senatorii Timotei Stuparu și Nicolae Mohanu, a fost respinsă de Senat în toamna anului 2016.

Proiectul de lege nr. 470/2016, care a fost avizat favorabil de toți membrii Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, prevede dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toți pacienți; dreptul la indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Indemnizația lunară de hrană este acordată pacientului tratat în ambulatoriu, în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă; informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.

În județul Teleorman, numai în anul 2017 au fost diagnosticate 325 de cazuri, dintre care 53 au fost recidive. Potrivit unui raport de activitate al Direcției de Sănătate Publică Teleorman, pe parcursul lunii august a acesui an, au fost înregistrate alte 14 cazuri de tuberculoză la nivelul județului.

La nivel național, sunt, anual, 25.000 de bolnavi de tuberculoză sub tratament, iar 3 români mor în fiecare zi, în medie, din cauza acestei boli.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.