Economie

Lege pentru reglementarea pieţei produselor agricole – certificatele de producător vor fi înlocuite

legumeCamera Deputaţilor a adoptat la finele lunii septembrie proiectul de Lege pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, proiect de lege care schimbă în totalitate sistemul prin care producătorii agricoli persoane fizice valorifică produsele proprii în pieţele agroalimentare.

Actualele certificate de producător vor fi înlocuite prin atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor.

Astfel, atestatul de producător reprezintă documentul care confirmă persoanei fizice care desfăşoară o activitate economică în sectorul agricol calitatea de producător agricol, iar carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol reprezintă documentul utilizat de persoana fizică care deţine atestat de producător, precum şi de soţul/soţia, rude/afini de gradul I, după caz, pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul, a produselor agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie.

Ambele documente se emit de Primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-şi valorifice produsele obţinute în ferma /gospodăria proprie.

Atestatul de producător se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel judeţean/regional/naţional, care se înregistrează în acest scop la primării.

Valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului Bucureşti, după caz. Atestatul de producător şi Avizul entităţilor menţionate elimină posibilitatea substituirii calităţii de producători agricoli a solicitanţilor care nu deţin această calitate.

Carnetul de comercializare îndeplineşte un dublu rol, respectiv de document emis de vânzător care însoţeşte marfa comercializată, de document care însoţeşte marfa pe perioada transportului de la locul de păstrare la locul de comercializare.

De asemenea, carnetul de comercializare asigură fluxul informaţional necesar privind structura sortimentală/cantitativă a produselor valorificate, locul de producere şi destinaţia acestora. Carnetul de comercializare înlocuieşte borderourile de achiziţie, a căror utilizare reprezintă în prezent un canal semnificativ de evaziune fiscală, în special în comerţul cu produse agricole materie primă. În acest fel, se creează premise pentru ca producţia realizată de micii producători să fie valorificată în condiţii civilizate, să asigure atât venituri corecte pentru producători, cât şi informaţii complete asupra provenienţei mărfurilor şi preţuri corecte la consumatorul final.

În cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deţinătoare a unui atestat de producător şi a unui carnet de comercializare, pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodăria/ferma proprie. Procentul de alocare a spaţiilor de vânzare este de minimum 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente. (C.P.)

One Comment

  1. Domnule primar, zilele astea , o batranica in Bucuresti care vindea cateva legaturi de verdeatza , a fost ridicata de ,,MAIDANEZI,, politia locala !!!!!! la Alexandria , zilnic se vinde branza la colt de strada m Bucuresti colt cu Libertatii , maidanezii , iau SPAGA , le dau amenda 10 lei !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RUSINE dle primar .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.