Politic

Lansarea candidaţilor USL la Parlamentul României

Ioan DUMITRESCU

Miercuri, 17 octombrie 2012, la Arena Naţională din capitală a avut loc marea şi grandioasa lansare a candidaţilor Uniunii Social Liberale la Parlamentul României. La cel mai spectaculos eveniment politic au participat aproximativ 80.000 de social-democraţi şi liberali, dar şi câţiva conservatori şi progresişti.

Secretarul general al Partidului Social Democrat, Liviu Nicolae Dragnea, a reprezentat motorul evenimentului, fiind amfitrionul şef, animatorul lansării în sine, prezentatorul celor care au luat cuvântul şi unul dintre principalii lansatori de mesaje, alături de Victor Ponta şi Crin Antonescu. Majoritatea celor care au luat cuvântul au făcut atacuri dure la adresa preşedintelui Traian Băsescu, a PDL-ului, dar şi la adresa unor lideri europeni care au căzut în plasa întinsă de actualul preşedinte.

 

“Românii trebuie să îşi decidă singuri viitorul”

Liviu Dragnea i-a îndemnat pe participanţii la respectivul eveniment, precum şi pe toţi românii să participe la votul pentru alegerile parlamentare fiindcă numai astfel vor putea scăpa de preşedintele Băsescu şi de PDL. În deschiderea evenimentului de lansare a candidaţilor USL la Parlament, Liviu Dragnea a spus: “Este cel mai mare eveniment politic organizat în România de o formaţiune politică. Bun venit la Arena Naţională!”. Printre alte mesaje de încurajare, Liviu Dragnea a mai spus: “E timpul să stăm cu fruntea sus în faţa partenerilor noştri europeni. Vom primi tot respectul cuvenit recomandărilor partenerilor externi, dar eu cred că românii trebuie să îşi decidă singuri viitorul”.

 

“Suntem europeni, nu cetăţeni de mâna a doua”

În discursul său, poate prea lung şi cu idei repetitive, printre altele, preşedintele PSD, Victor Ponta, nu a ratat ocazia să arunce săgeţi otrăvite către participanţii la Congresul PPE şi spre preşedintele Traian Băsescu: “Le spun bun venit premierilor şi oficialilor europeni care se află astăzi la Bucureşti într-o altă clădire. Ei trebuie să afle ce gândesc românii despre acei cu care stau la masă, despre Băsescu şi PDL. (…) Suntem europeni; ne-am câştigat acest drept, vrem să ne comportăm ca cetăţeni europeni egali cu toţi ceilalţi. Vreau să cred că nimeni nu va mai spune din România că suntem cetăţeni de mâna a doua, că trebuie să fim pedepsiţi din afara ţării, traşi la răspundere din afara ţării”. Referitor la preşedintele Traian Băsescu, Victor Ponta a spus tranşant că acesta “este ultimul comunist, e ultimul securist al Europei. Trebuie să îl schimbăm nu doar pe el, ci întreg sistemul care l-a ţinut la putere în aceşti ani!”.

 

“În Europa, fără popor, eşti nimic sau o slugă”

La rândul său, şi preşedintele PNL Crin Antonescu a avut un discurs tăios, dar şi mobilizator: “Niciodată Europa nu va fi a unor demnitari de moment sau a unei sigure formaţiuni politice. (…) Nu ai cum să fii în Europa fără poporul ţării: În Europa fără popor eşti nimic sau o slugă. (…) Popularii europeni sunt astăzi la Palatul Cotroceni cu preşedintele lor; noi suntem aici cu poporul nostru, fără preşedinte. (…) Noi, cei care conducem şi vom conduce România, în numele poporului român, vom fi partenerii şi nu slugile instituţiilor europene. Putem sta în faţa oricui din Europa ca parteneri şi nu ca slugi!”.

După discursurile înflăcărate ale liderilor USL, a urmat parada candidaţilor pentru Parlamentul României, fără să fie nominalizaţi în parte, şi nici colegiile pe care vor candida.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.