Social

Lansare de carte / “Un destin cu epoleți”, de Nelu Urziceanu

Recent, în sala de protocol a Restaurantului Onix din Alexandria, a avut loc lansarea volumului autobiografic „Un destin cu epoleți”, de Nelu Urziceanu. Despre această apariție editorială, au vorbit Nicoleta Milea, Florin Burtan, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, Lucica Pârvan, fosta profesoară a autorului, colegi de breaslă.

După ce și-a exersat condeiul, în calitatea de coautor al monografiei satului său natal Băduleasa, Nelu Urziceanu ne propune, de data aceasta, o carte despre sine. O carte având ca subiect însăși biografia sa. O carte surprinzător de frumoasă, dulce-amară, ca însăși viața trecută prin zodii și anotimpuri. O carte întocmită din amintiri, confesiuni, întâmplări emoționante și interesante, prin ineditul și, mai ales, prin stilistica relevării lor. Volumul începe, firesc, cu  anii dintâi ai copilăriei, cu anii de școală petrecuți într-un cadru idilic, acolo, pe „lunga și îngusta Vale  a Călmățuiului”, cea nemurită de Zaharia Stancu. Sunt ani ai cunoașterii și perceperii lumii în care s-a ivit și care au zidit în ființa sa o cuceritoare sensibilitate. Cu tot acest bagaj de trăiri, copilul devenit adolescent se rupe de sat, ca mulți alții, cu durere în suflet, dar cu aripile zborului deschise larg către un nou destin, către propria-i devenire. Și această devenire înseamnă cursurile liceale, apoi, ale Academiei de Poliție și, desigur, cea de ofițer activ. În acest context, Nelu Urziceanu ne înfățișează o multitudine de evenimente și întâmplări, oferindu-ne admirabile pagini, în care realitatea nu face în niciun fel loc ficțiunii, el nu literaturizează, deși, în destule cazuri, folosește elemente de proză autentică: dialog, portretizări, ironie, descrieri, subtilități expresive.

Fraza e limpede, calmă și caldă, autorul urmărind, cu predilecție, verosimilul, reliefarea propriei vieți, a propriei activități de ofițer, în raport și în contextul social-politic al vremurilor din urmă.

În intimitatea sa, credem că Nelu Urziceanu nu s-a îndemnat să scrie această carte doar pentru sine și propria sa plăcere. El a făcut acest lucru convins fiind, pe bună dreptate,că mulți dintre noi se vor regăsi în amintirile și confesiunile sale, cel puțin în acele duioase și încântătoare pagini despre și dinspre anii copilăriei și tinereții… Anii formării. Anii căutărilor. Anii întrebărilor fundamentale. Anii împlinirilor.

Dincolo de elementele biografice, veți găsi în volum o diversitate de aspecte privind societatea contemporană autorului. Adică, o parte din istoria noastră simțită și trăită pe viu.

Florin Burtan

One Comment

  1. Un ras de om…daca si asta se lauda cu epoleții…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.