Eveniment

Lansare de carte regală la Alexandria, în prezenţa Principesei Maria

lansareMonica DUMITRESCU

Miercuri, 2 martie, începând cu ora 13.00, la Muzeul Judeţean Teleorman, va avea loc o dublă prezentare de carte regală în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Maria a României. În cadrul evenimentului organizat de Curtea Veche Publishing, alături de Secţia Numismatică Alexandria şi Muzeul Judeţean Teleorman vor fi prezentate volumele “Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe şi “Cotroceniul regal” de Diana Mandache.

La eveniment va lua cuvântul Nicolae Drăguşin, lector universitar la Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir”, iar oficiile de gazdă vor fi făcute de Pavel Mirea, directorul Muzeului Judeţean Teleorman. Lansarea va avea loc în Sala Auditorium a Muzeului Judeţean Teleorman, unde editura Curtea Veche va fi prezentă cu un stand cu volume regale. Intrarea este liberă.

Prezentarea cărţilor face parte dintr-o serie de acţiuni omagiale organizate de către Secţia Numismatică Alexandria în colaborare cu Muzeul Judeţean Teleorman, evenimente prilejuite de comemorarea a o sută de ani de la trecerea în eternitate a Reginei Elisabeta a României.

Volumul “Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal”, semnat de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, Director de Protocol al Casei Regale a României, comprimă cei douăzeci şi cinci de ani de ani în fapte reprezentative ale Principesei Moştenitoare, consemnări ale bogatei sale activităţi de binefacere şi contribuţia la dezvoltarea instituţională şi culturală a României.

“Sub îndrumarea Regelui Mihai, Familia Regală a ridicat o construcţie socială, culturală şi educaţională, precum şi o respectată instituţie regală, într-o vreme care avea nevoie de modele, de iubire, de inspiraţie şi de exemplu personal.”, a precizat ASR Principesa Moştenitoare Margareta.

În paginile volumului “Cotroceniul regal”, autoarea Diana Mandache arată cum istoria modernă a Palatului Cotroceni reflectă, ca într-o oglindă, istoria politică a României: istoria Cotrocenilor începe cu multă vreme în urmă, dar moşia apare consemnată în hrisoavele domneşti medievale. Domnitorul Şerban Cantacuzino este cel care a ctitorit Cotroceniul ca reşedinţă princiară în secolul al XVII-lea, el ridicând casele, o mănăstire şi o biserică, pe locul unui vechi schit, în mijlocul unei păduri seculare.

Abia la sfârşitul secolului al XIX-lea s-a ridicat, pentru moştenitorii tronului, palatul modern care se vede astăzi. Cotroceniul avea să devină reşedinţa oficială a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Aceasta este perioada istorică de glorie, modernizare şi transformare artistică a palatului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.