Agenţia pentru Protectia Mediului Teleorman informează publicul interesat de una dintre cele mai frumoase și rare specii din flora spontană a țării noastre și anume LALEAUA PESTRIŢĂ (FRITILLARIA MELEAGRIS). O putem admira, odată ce primăvara își intră în drepturi (începând cu sfârșitul lunii martie sau prima parte a lui aprilie), în trupul de pădure Ajderol din zona localității Nanov, jud. Teleorman.
Denumirea florii vine de la aspectul acesteia, petalele au culoarea mov-purpuriu și multe pete de culoare roz, ce dau impresia unor pătrăţele.
Specia face parte din familia Liliaceae și este originară din Eurasia, o floare inclusă în Cartea Roşie a speciilor pe cale de dispariţie şi protejată prin lege. Planta poate atinge o înălțime de 40 cm și crește pe câmpuri umede. Fără umezeală multă, floarea moare.
O minune de câţiva centimetri, care creşte în fiecare primăvară în poienile umede din păduri, laleaua pestriță este o floare pe cât de firavă, pe atât de puternică, reuşind să îşi facă loc, an de an, prin păiuşul des din poieni. Bulbul plantei are un diametru de circa 2 cm și conține alcaloizi otrăvitori (substanțele azotate cu caracter bazic, care au acțiune fiziologică asupra organismelor animale).
În scopul protejării acestei specii, este interzisă recoltarea florilor, transportul, vânzarea, tăierea, dezrădăcinarea sau distrugerea cu intenție a acestei plante în habitatul său natural, în oricare dintre stadiile ciclului ei biologic.