În Alexandria, multe dintre laboratoarele de analize şi-au epuizat plafonul acordat de Casă, iar în unele cazuri, pacienţii sunt amânaţi cu programările chiar şi pentru luna ianuarie 2014.
În timp ce în acest moment, nu mai sunt liste de aşteptare pentru tratamentul bolnavilor de cancer, în ceea ce priveşte analizele medicale ce pot fi efectuate în baza calităţii de asigurat, multe dintre laboratoarele de analize medicale şi-au epuizat plafonul şi refuză să mai facă analize uzuale gratuite pentru pacienţi. Pe bună dreptate, atâta timp cât banii de la stat sunt limitaţi. Însă nici o vină nu au nici pacienţii, mai ales cei care ani la rând nu-şi fac nici o analiză, iar dacă este cazul, deşi în timpul anilor în care nu au beneficiat de acest serviciu au cotizat, sunt puşi să plătească. Mai grav este că plafoanele nu sunt diferenţiate pe categorii, copiii fiind cel mai puţin serviţi, în sensul că aceştia beneficiază de gratuitate, însă practica este cu totul alta. Copiii nu au niciodată sau aproape niciodată parte de gratuitate, deoarece, de fiecare dată, analizele pentru cei mici sunt făcute în caz de nevoie, iar nevoia survine, nu planificat, ci inopinat. Aşa că, de cele mai multe ori, analizele gratuite acordate de stat, dar plafonate, sunt epuizate, pentru că, prevăzători, unii şi-au planificat analizele chiar şi pentru anul viitor, asta deşi periodic se caută…, dar să nu piardă. Aşa se face că statul dă, dar la grămadă şi limitat, şi cine apucă bine, cine nu, să fie sănătos sau să plătească.
În aceste condiţii, bolnavii fie scot bani din buzunar pentru a-şi face analizele, fie aşteaptă programarea, o lună sau chiar mai mult, fie se roagă la Divinitate să nu aibă vreo boală, până ce se hotărăşte statul să facă ordine şi la acest capitol. Cu o astfel de situaţie s-au confruntat părinţii unei copile de cinci ani, care au mers la medicul de familie, căruia i-au solicitat o trimitere pentru a face câteva analize obişnuite, pentru a controla starea de sănătate a copilei, întrucât aceştia suspectau că este ceva în neregulă cu micuţa. Surpriza a fost că medicul poate scrie oricând trimiterea, dar părinţilor li s-a spus că nu prea le va fi de folos dacă nu au o programare prealabilă la un laborator de analize sau dacă nu ştiu un laborator care să mai dispună de plafoane pentru luna în curs.
La început nu au înţeles de ce este necesară programarea la analize înainte de vizita la medic, însă după ce au sunat la câteva laboratoare din oraş s-au dumirit. Cele mai multe laboratoare nu numai că nu aveau plafon pentru luna în curs, ba mai mult, îl epuizaseră şi pe cel acordat pentru noiembrie, în baza unor programări anterioare şi, ca surpriza să fie completă, li s-a spus de la unele laboratoare că trebuie să se grăbească în a-şi face programare dacă vor să prindă bani de la stat, asta pentru că unele persoane şi-au făcut deja programări chiar şi pentru luna ianuarie.
Nemulţumirea lor este alimentată şi de faptul că o dată la cinci ani intenţionează să-i efectueze celei mici un set de analize medicale cu trimitere de la medicul de familie şi constată că nu se poate şi se întreabă retoric “Oare boala aşteaptă după programări?”. De fiecare dată se întâmplă ca în urma rectificării bugetare şi a deblocării unor fonduri Casa să mai suplimenteze valoarea de contract a laboratoarelor de analize semestrial, însă fondurile suplimentare sunt insuficiente. (C.P.)