Economie

La Turnu Măgurele, Ioan Nicolae a inaugurat o instalaţie de cogenerare

Carmen Dumitrescu

În cursul zilei de joi, 17 ianuarie, la Turnu Măgurele a avut loc un eveniment extrem de important pentru locuitorii din zonă. Omul de afaceri Ioan Nicolae a reuşit să mai finalizeze încă o investiţie în judeţul Teleorman, constând într-o centrală de cogenerare, în valoare de 65.972.440 lei. Despre importanţa implicării Grupului de firme InterAgro în economia judeţului Teleorman nu mai este cazul să detaliem, în contextul în care mii de teleormăneni, cu precădere din zona Zimnicea şi Turnu Măgurele, au acum locuri de muncă în cadrul uneia dintre afacerile lui Ioan Nicolae. În ceea ce priveşte cea mai recentă dintre investiţiile realizate în zona Turnu Măgurele, aceasta are un rol extrem de important pentru turneni care nu se mai simt ameninţaţi de faptul că şi-ar putea pierde locurile de muncă în cadrul Combinatului Donau Chem, instalaţia de cogenerare antrenând economii masive. Pentru cei care nu ştiu, obiectul de activitate al Donau Chem îl constituie fabricarea de îngrăşăminte minerale simple cu azot, precum şi cu amoniac şi acid azotic, alături de producţia de piese de schimb şi utilaje tehnologice. Societatea poate furniza o gamă largă de sortimente de îngrăşăminte chimice solicitate de agricultură, produse competitive şi la indici de calitate corespunzători atât pentru piaţa internă, cât şi pentru export.

Calitatea produselor realizate pe platforma combinatului a făcut cunoscut numele Donau Chem atât în ţară, cât şi peste hotare. De la momentul privatizării şi până în prezent, acţionariatul şi conducerea societăţii au desfăşurat un vast program de reabilitare şi modernizare a instalaţiilor, prin investiţii care au vizat creşterea siguranţei în exploatare, reducerea consumului de materii prime, materiale şi energie, creşterea calităţii produselor, precum şi reducerea impactului asupra mediului. Una dintre aceste investiţii este instalaţia de cogenerare, inaugurată joi, 17 ianuarie, în prezenţa mai multor oameni de afaceri de primă mărime la nivel naţional, directorul general al Petrom fiind doar un exemplu în acest sens. Alături de Ioan Nicolae a stat în permanenţă, senatorul Nicolae Mohanu, el fiind un partener al omului de afaceri de-a lungul mandatelor sale de primar al municipiului Turnu Măgurele, multe investiţii al Grupului de firme InterAgro fiind susţinute de administraţia locală turneană.

Evenimentul a început de la orele prânzului, invitaţii fiind primiţi în Pavilionul de lângă Combinatul Donau Cherm şi s-a încheiat cu o masă festivă, desfăşurată la Centrul Militar din municipiul Turnu Măgurele. Chestionat cu privire la importanţa investiţiei realizate la Turnu Măgurele, dar şi cu privire la planurile sale de viitor, Ioan Nicolae a fost foarte optimist: “Investiţia este, din punctul meu de vedere, una extrem de importantă, pentru că răspunde la două necesităţi majore ale oamenilor din zonă: costuri mici de producţie a îngrăşămintelor chimice şi o siguranţă mult mai mare în privinţa locurilor de muncă. Astfel, oamenii care lucrează aici nu vor mai fi ameninţaţi de posibilitatea de a fi concediaţi, această instalaţie având un rol semnificativ în sensul acesta. Şi am spus-o ca pe o ironie, dar este absolut adevărat faptul că de doi ani şi ceva, InterAgro care este firmă românească şi care plăteşte impozite statului român nu primeşte nici un fel de subvenţie pentru gazul românesc pe care îl utilizează, numai o firmă străină, Petrom ajutându-ne în acest sens. Şi să nu uităm că Rom Gaz oferă gaz firmelor străine. Nimeni nu promite nimic, nimeni nu ştie ce se va întâmpla mâine sau poimâine, repet, totuşi  siguranţa locului de muncă este acum mult mai mare, având în vedere că au scăzuit cheltuielile de producţie, o dată cu achiziţionarea acestei instalaţii de cogenerare. Această centrală de cogenerare va genera şi câteva locuri de muncă, dar nu vorbim despre un număr semnificativ, câteva zeci de locuri de muncă. Dar nu acesta este câştigul mare, ci este păstrarea celor 1000 de locuri de muncă, în contextul în care economiile care se fac acum la nivel cheltuielilor sunt enorme. După fiecare trimestru facem câte o investiţie, deci nu va mai trece multă vreme, maxim două luni de zile, şi vom inaugura fabrica de procesare a seminţelor de ulei de la Zimnicea, care este o investiţie la fel de mare ca asta, chiar mai mare, de aproximativ 30 de milioane de euro. Această investiţie a fost realizată cu fonduri proprii iar o mare parte a lucrărilor  de construcţii montaj au fost realizate în regie proprie”.

Aşa cum au declarat specialiştii aflaţi la inaugurare, grupurile de cogenerare utilizează drept combustibil gaze naturale, debitul necesar pentru fiecare grup fiind de 2220 NmC/h. Tehnologia are la bază modelul de turbine de gaz QDR70 dezvoltate de Siemens şi alte produse din Marea Britanie. În noua instalaţie, arderea gazului natural  se va face în cadrul turbinelor , generându-se energie electrică iar energia termică remanentă este recuperată prin intermediul recuperatoarelor de căldură, producându-se abur tehnologic. Energia electrică autoprodusă va fi utilizată integral în cadrul societăţii, asigurându-se în acest fel independenţa energetică. Noua instalaţie de cogenerare abur-energie electrică va satisface cerinţele de eficientizare energetică şi de reducere a nivelului emisiilor de CO2.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.