Economie

La trei ani de la intrarea în vigoare a legii antifumat, unii operatori economici teleormăneni nu se sinchisesc să respecte legea

Un tur al inspectorilor CJPC prin cafenelele şi barurile din Teleorman demonstrează că cei mai mulţi patroni nu dau semne, nici la trei ani de la intratrea în vigoare a legii fumatului în spaţiile publice, că ar renunţa la 50% din spaţiul actual în favoarea nefumătorilor, aceştia fiind aşezaţi într-un colţ, la două-trei mese. Asta cu atât mai mult cu cât, în cele mai multe localuri, fumătorii ocupă 90% din spaţiu.

Iniţial, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au vrut să interzică total fumatul în localuri, dar nu au reuşit să ducă la capăt proiectul. Spaţiile pentru fumat din locurile publice sunt obligatoriu delimitate şi asigurate cu ventilaţie începând cu 1 ianuarie 2009, dată de la care este interzisă publicitatea la tutun în afara punctelor de vânzare, potrivit unor ordonanţe aprobate de guvern.

Inspectorii de la Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Teleorman au făcut verificări pe parcursul lunii septembrie la barurile, discotecile şi spaţiile în care se fumează în vederea respectării prevederilor legale privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, din 18 operatori economici verificaţi constatându-se abateri la un număr de 14 operatori economici, aceştia nerespectând câtuşi de puţin legea, în sensul că spaţiile special amenajate pentru fumat din baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii cu destinaţie similară nu erau marcate la loc vizibil cu unul din următoarele indicatoare: “Loc pentru fumat” , “Spaţiu pentru fumat” sau  “Încăpere în care este permis fumatul”; spaţiile special amenajate pentru fumat din baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii cu destinaţie similară a căror suprafaţă a întregului spaţiu destinat clienţilor este mai mică de 100 metri pătraţi şi este permis fumatul nu aveau afişat avertismentul “În această unitate fumatul este permis”. Totodată, operatorii economici comercializau ţigarete la bucată, deşi acest lucru este total interzis. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 11 amenzi contravenţionale în valoare de 2850 lei şi 3 avertismente. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.