Social

La Suhaia şi Uda Paciurea, şcoli cu un sigur copil înscris în clasa pregătitoare

Din cauza numărului mic de copii care s-au înscris în clasa pregătitoare, în cel puţin 25 de unităţi de învăţământ din Teleorman această clasă nu va putea funcţiona decât în regim de învăţământ simultan. În cele mai fericite cazuri vor învăţa în aceeaşi sală, sub bageta aceluiaşi cadru didactic, copiii din clasa pregătitoare alături de cei din clasa I. Sunt însă cel puţin 13 cazuri în care vor fi reuniţi toţi copiii din învăţământul primar, de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a pentru a încropi efectivul necesar funcţionării unei singure clase de simultan.

Cea mai dramatică situaţie este la Şcoala Suhaia şi la Şcoala Uda Paciurea, care au câte un singur copil înscris în clasa pregătitoare. Şcoala Uda Paciurea nu stă prea bine nici la clasa I, unde are înscrişi doar cinci copii pentru anul şcolar 2012-2013. Situaţii asemănătoare se întâlnesc şi la Fântânele, unde s-au înscris 2 copii pentru clasa pregătitoare, la Crângu, unde s-au înscris trei copii pentru clasa pregătitoare şi 2 pentru clasa I, Balaci cu 2 copii în clasa I, Zâmbreasca cu 3 copii în clasa pregătitoare, la Bujoreni unde sunt 3 copii înscrişi în clasa pregătitoare şi 5 în clasa I, la Liţa Nenciuleşti, Săceni cu câte 4 copii în clasa pregătitoare, sau Dracea cu 4 copii în clasa I. Lista nu se opreşte aici, şcolile în care nu sunt minim 15 copii pentru înfiinţarea unei clase şi în care se va apela la învăţământul simultan fiind destul de multe. Dacă copiii din clasele I-IV vor putea coabita în aceeaşi sală de clasă, programul şi programa şcolară fiind asemănătoare, mai greu va fi acolo unde vor fi amestecaţi şi copiii din clasa pregătitoare. Aceştia vor avea cu totul alt program, iar jocul ce stă la baza desfăşurării lecţiilor lor va perturba cu siguranţă pe ceilalţi elevi.

Aproape toţi factorii implicaţi în învăţământ, de la părinţi, elevi până la dascăli sunt deacord că mutarea clasei pregătitoare de la grădiniţe la şcolile primare este cea mai proastă idee care va bulversa învăţământul mai mult decât era. Mai mult ca sigur începând cu anul şcolar viitor se va reveni asupra acestei măsuri şi clasa pregătitoare va fi din nou mutată la grădiniţă. Eforturile şi banii cheltuiţi pentru punerea în practică a acestui proiect ar fi putut fi canalizate în alte direcţii care să ducă cu adevărat la reformarea sistemului de învăţământ. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.