Carmen Dumitrescu
La Slobozia Mândra, când plouă, se declanşează Infernul. Strada principală se umple de apă şi gospodăriile intră în colaps. Oamenii ştiu că situaţia nu se poate schimba, pentru că nu au sprijin din partea autorităţii locale, mai interesată de binele propriu decât de binele locuitorilor de acolo. Explicaţia acestei stări de fapt este puţin complicată, însă, cu un mic efort, cei intresaţi vor înţelege şi partea tehnică a problemei.
Slobozia Mândra este situată într-o zonă deluroasă a judeţului. Deşi administraţia locală, în acord cu autorităţile judeţene, a făcut efortul de a asfalta şoseaua principală, dar şi vechile uliţe ale comunei, asigurate cu şanţuri de scurgere a apei, problemele nu s-au ţinut departe de oamenii din comună. Asta pentru că, la execuţia lucrării nu s-a luat în seamă faptul că şanţurile din aval nu comunică cu acelea din amonte şi astfel, apa din deal, atunci când plouă curge pe şosea, unundând-o. La kilometrul 27+800 al drumului judeţean 546 există un podeţ tubular care traversează drumul, dar care este colmatat în întregime. Oamenii din comună, ale căror gospodării sunt afectate periodic de inundaţii au solicitat, atât primarului, cât şi autorităţilor judeţene decolmatarea podeţului, care este însă, situat în apropierea casei primarului comunei, Ştefan Marinel.
Răspunsul primit de către proprietarii gospodăriilor inundate a fost mereu acelaşi, halucinant prin însăşi esenţa lui: “acest podeţ nu se va defunda niciodată, pentru că nu vrem noi”. Înfuriaţi de situaţie, dar mai ales de atitudinea primarului şi viceprimarului din comună, oamenii au propus să facă ei, pe banii lor, demersul, astfel încât primăria să nu mai aibă argumente de natură financiară. Din păcate, atitudinea nu s-a schimbat în niciun fel, ba dimpotrivă, cei în cauză spun că primarul s-a înfuriat şi a refuzat orice fel de comunicare cu ei. De aceea, unul dintre proprietarii caselor afectate a solicitat încă din anul 2009 – problema fiind foarte veche – Instituţiei Prefectului o invervenţie rapidă pentru remedierea situaţiei. De-a lungul vremii, mai multe comisii de specialişti s-au deplasat în comună pentru a vedea care este problema şi, de fiecare dată, oamenilor li s-a promis că lucrurile se vor rezolva în cel mai scurt timp. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până în zilele noastre.
Zona de la kilometrul 27+800 beneficiază atât de drum asfaltat şi rigole de scurgere atât în amonte şi în aval de DJ 546, singurul lucru care trebuia făcut fiind decolmarea tubului, realizarea unui alt podeţ în zona cu pricina fiind atât o pierdere de timp, cât şi de bani. În situaţia actuală apa curge în şosea, pe care o erodează treptat şi sigur, necesitând în scurt timp reparaţii, care ar fi putut fi evitate cu puţină bunăvoinţă din partea administraţiei locale. Însă, se pare, interesul primarului de acolo de a nu i se infiltra apa în propria casă este mai mare decât acela de a evita erodarea drumului principal, asfalatat din bani judeţeni şi scutirea a mai multe gospodării de pierderi materiale însemnate. Potrivit unei sesizări a locuitorilor din comună, intenţia de a sprijini material autorităţile pentru rezolvarea problemei au rămas valabile: “Ştiţi la fel de bine ca şi noi că desfundarea tubului şi săparea unui şanţ pe uliţa către râul Sîi, care să asigure scurgerea apelor pluviale, nu necesită fonduri prea mari şi nici un efort prea mare, ami ales că toţi cei afectaţi de această problemă ar sprijini şi ei autorităţile. Totul depinde de bunăvoinţă.”
Atitudinea constantă a primarului de a respinge orice mijloc de rezolvare a problemei a adus oamenii în pragul disperării, însă la Slobozia Mândra, primarul face legea. Şi oamenii nu au altă soluţie decât să asiste, neputincioşi, la un scenariu repetitiv,în care îşi pierd constant bunuri materiale, fără a primi în schimb, niciun fel de despăgubire.