Deşi se actul medical se desfăşoară greu, cadrele medicale au înţeles situaţia şi nu se gândesc decât că, la final, spitalul va deveni unul dintre cele mai importante spitale din sudul ţării
La începutul lunii noiembrie 2012, prim-ministrul Victor Ponta, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, de la acea vreme, Liviu Dragnea, a dat startul celui mai mare proiect de reabiltare a unei unităţi sanitare din ţară; este vorba despre proiectul “Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria, judeţul Teleorman”.
Acum, la aproape patru luni de la tăierea paglicii şi demararea lucrărilor, la spital muncitorii lucrează de zor. Proiectului “Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria, judeţul Teleorman” presupune o investiţie cu o valoare de 83.496.061,52 lei, finanţare ce provine de la Uniunea Europeană, pe de o parte, iar pe de alta de la Consiliul Judeţean Teleorman, care este, de altfel, şi proprietar al unităţii sanitare şi contractant, totodată, al lucrării în curs. În fapt, ne-a declarat managerul spitalului, Valentin Filip, care este în acelaşi timp şi “ochiul din interior” care supraveghează buna derulare a lucrărilor, se va moderniza spaţiul hotelier al pacienţilor, în sensul că saloanele vor dispune de grupuri sanitare proprii, prin respectarea normelor europene în ceea ce priveşte suprafaţa şi cubajul de aer. Respectând aceste norme, saloanele vor găzdui 3-4 paturi după caz, având dependinţe speciale pentru bolnavii cu dizabilităţi, acestora urmând a le fi create condiţii de acces la grupurile sanitare, prin montarea mobilierului sanitar special pentru persoanele cu dizabilităţi. Tot în cadrul proiectului se va schimba şi sistemul de încălzire, prin montarea unui sistem de climatizare, se va înlocui instalaţia electrică, la capul fiecărui bolnav se vor monta console cu oxigen, aer comprimat şi alte fluide medicale, dar şi priză pentru aparatele electrice, precum şi cablu şi internet. De asemenea, pe fiecare nivel vor exista spaţii special amenajate pentru vizitatori. Investiţia are ca principal scop reabilitarea corespunzătoare a clădirii spitalului şi crearea infrastructurii necesare susţinerii unui act medical de calitate. Despre acest aspect, respectiv actul medical, managerul Valentin Filip a declarat că şi pentru personalul medical vor fi create condiţiile optime pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a activităţii personalului, de la medici, până la personalul administrativ. În acest sens, la etajul 6 se vor compartimenta spaţii funcţionale pentru personalul administrativ şi permanent, a precizat Valentin Filip, se are în vedere creşterea la cel mai înalt nivel a condiţiilor de lucru ale personalului din spital. Cu alte cuvinte, lucrările propriu-zise constau în reabilitarea arhitecturii clădirii, recompartimentarea funcţională, intervenţii la instalaţiile electrice şi sanitare, modernizarea aparaturii medicale.
În cursul zilei de ieri, am mers în “vizită” la unitatea medicală şi am constatat că lucrările sunt în toi, şi în ciuda zgomotului infernal făcut de utilajele care lucrează de zor la modernizarea spitalul, care, la final, va deveni poate cea mai importante unitare medicală din regiunea de sud a ţării, cadrele medicale, dar şi pacienţii, suportă cu stoicism disconfortul creat. Toţi, deşi îşi desfăşoară activitatea în condiţii oarecum vitrege, au înţeles că modernizarea unităţii nu s-ar fi putut face în alte condiţii, deoarece este imposibil ca aceasta să fi fost închisă. Astfel, se lucrează pe bucăţi, primul supus reabilitării fiind corpul A al clădirii, accesul în zonă fiind restricţionat şi toată activitatea medicală a fost mutată în aripa încă nesupusă reabilitării. Ulterior, când lucrările vor fi finalizate în corpul supus acum modernizării, se va face rocada, activitatea va fi mutată, cu tot cu pacienţi, în corpul proaspăt modernizat şi vor demara lucrările în aripa în care se desfăşoară acum activitatea în spital.
De precizat că reabilitarea spitalului în cadrul acestui proiect presupune executarea de lucrări complexe, la toate capitolele, de la cele de natură arhitecturală, până la modernizarea cu aparatură de ultimă generaţie, însă nu toată clădirea spitalului este supusă modernizării, ci doar corpurile A şi B. Corpul C, cel unde este aripa în care se fac operaţii şi ATI, va fi supus unui alt proicet amplu de reabilitare, după acelaşi principiu, respectiv cu fonduri UE, dar după ce va fi finalizat proiectul în curs.
Independent de proiect, Valentin Filip ne-a declarat că “prin grija Consiliului Judeţean Teleorman şi Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman, cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi CJ Teleorman, SJUA fost dotat cu aparatură medicală de ultimă performanţă. Valoarea investiţiei s-a ridicat la circa 1,8 milioane de lei şi a constat în bisturiu cu ultrasunete, 2 truse chirurgie laparoscopică, 2 mese de operaţie, un aparat de anestezie generală, două monitoare funcţii vitale, un capnograf (n.r.- aparat medical utilizat pentru măsurarea nivelului de dioxid de carbon din plămâni), aspiratoare medicale, precum şi un ecograf şi două electrocardiografe”. (C.P.)
Felicitari domnule doctor Filip.
Sa vada si PDL ca se poate face ceva si pentru teleormaneni…si pacat domnule Nitulescu ca nu mai puteti vinde mobilier de la firma VENUS MOB catre Spital