Politic

La nouă luni de la locale, în două localități din județ nu au fost aleși viceprimarii/ În alte trei cazuri, hotărârile de consiliu au fost atacate

Din cele 97 de localități ale județului, la Roșiori de Vede și la Balaci, partidele politice care au intrat în consiliile locale nu au reușit să ajungă la un acord pentru a alege viceprimarii, astfel că, la aproape nouă luni de zile de la alegeri, funcțiile sunt, în continuare, vacante. În alte trei cazuri, respectiv Troianul, Tătărăștii de Jos și Drăcșenei, hotărârile de consiliu local prin care au fost aleși viceprimarii au fost atacate la instanța de contencios administrativ, spune subprefectul județului, Nicoleta Voicu, iar dosarele sunt, în prezent, în diferite stadii procesuale.

Potrivit normelor în vigoare, viceprimarul se alege dintre consilierii locali, cu votul a cel puțin 50% +1 din numărul total al aleșilor locali dintr-un consiliu și poate fi revocat din funcție cu votul a 2/3 dintre consilieri.

La Roșiori, negocierile pentru alegerea viceprimarului sunt puse pe pauză de alegerile interne din partidele de dreapta

De departe, cel mai în atenția publicului caz este cel de la Roșiori de Vede, unde, spre disperarea primarului Valerică Cârciumaru, care se vede nevoit să se descurce de unul singur, după ce mandatul trecut a mizat pe ajutorul deloc de neglijat al Cristianei Piper Savu, cele trei partide care au intrat în Consiliul Local nu au reușit să ajungă la o înțelegere, așa că municipiul rămâne, cel puțin pentru moment, fără viceprimar.

Câteva încercări de ocupare a funcției au fost, însă fiecare dintre cele trei formațiuni politice din forul de decizie local a venit cu propunere proprie și, cum niciunul dintre partide nu are suficiente mandate pentru a da de unul singur viceprimarul, fiecare tentativă s-a soldat cu un eșec. În Consiliul Local de la Roșiori, din totalul de 19 aleși locali, cinci sunt consilieri USR-PLUS, alți cinci sunt consilieri PNL și ceilalți nouă sunt consilieri PSD, astfel că este nevoie de negocieri serioase pentru ca unul dintre partidele politice să reușească să-și impună viceprimarul.

Varianta cea mai plauzibilă a părut, încă de la început, ca PNL și USR-PLUS, partide partenere la guvernare, să ajungă la un consens și să dea un viceprimar de dreapta unei primării conduse de social-democrați. Desigur, mai există varianta ca unul dintre cei zece consilieri de dreapta să trădeze, iar PSD să facă, astfel, numărul de voturi necesare pentru a da viceprimarul. În acest caz, potrivit unor surse, au fost duse negocieri, însă fără rezultat deocamdată.

În tabăra de dreapta, discuțiile pentru alegerea viceprimarului sunt puse pe pauză, cel puțin pentru moment, având în vedere că atât în PNL, cât și în USR-PLUS, au loc alegeri interne în această perioadă. Și, dacă tabăra USR-PLUS este încă în proceduri, în tabăra PNL noul președinte al organizației de la Roșiori de Vede va fi ales vineri, 25 iunie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.