Social

La nivelul judeţului Teleorman există o singură unitate de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

O nouă şedinţă a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice organizat la nivelul judeţului Teleorman a avut loc vineri, 25 mai, pe ordinea de zi fiind trecut un subiect de interes pentru teleormăneni, respectiv îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice din județ.

În acest sens, reprezentanți ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Teleorman și ai Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Alexandria au prezentat informări cu privire la îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice în județul Teleorman.

Potrivit infomrării AJPIS, printre serviciile comunitare asigurate persoanelor vârstnice la domiciliu sunt serviciile sociale privind îngrijirea persoanei, prevenirea marginalizării sociale şi sprijinirea pentru reintegrarea socială, consilere jufidică şi administrativă, sprijin pentru plata unor servicii şi obligaţii curente, îngrijirea locuinţei şi gospodăriei, ajutor pentru menaj şi prepararea hranei; servicii sociomedicale privind, în principal, ajutorul pentru realizarea igienei personale, readaptarea capacitătilor fizice şi psihice, adaptarea locuinţei la nevoile persoanei vârstnice şi antrenarea la activităţi economice, sociale şi culturale, precum şi îngrijirea temporară în centre de zi, aziluri de noapte sau alte centre specializate; servicii medicale, sub forma consultaţiilor şi îngriiiriror medicare în instituţii de sănătate, consultaţii şi îngrijiri stomatologice, administrarea de medicamente, acordarea de materiale sanitare şi de dispozitive medicale.

Potrivit informaţiilor AJPIS, pot beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu persoanele vârstnice dependente, care ca urmare a diminuării sau pierderii autonomiei funcţionale din cauze fizice, psihice sau mentale, necesită ajutor semnificativ şi îngrijire pentru a realiza activităţile de bază ale vieţii de zi cu zi.

În ceea ce priveşte îngrijitorul la domiciliu, pot acorda astfel de servicii persoanele calificate în această ocupaţie, având ca atribuţii acordarea de ajutor persoanei vârstnice dependente pentru realizarea activităţilor de bază ale vieţii zilnice.

La nivelul judeţului Teleorman, există o singură unitate de îngrijire la domiciliu, în municipiul Alexandria, în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială,  unde sunt oferite servicii sociale pentru 26 de persoane vârstnice.

Cei opt îngrijitori din cadrul primăriei Alexandria merg zilnic acasă la cele 26 persoane vârstnice beneficiare şi le ajută în principal la îngrijirea personală, îngrijirea locuinţei şi gospodăriei, la prepararea hranei, la administrarea medicamentelor prescrise de medicii de familie sau specialişti, îi însoţesc la plimbări scurte de recreere prin oraş şi îi ajută la plata facturilor curente pentru unele untilităţi.

În informarea AJPIS se mai arată că, la nivelul judeţului Teleorman, nicio autoritate locală nu a mai solicitat acreditarea pentru oferirea unor servicii sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.