Eveniment

La nivelul județului nu există niciun serviciu voluntar pentru situații de urgență înființat pe baza legislației în vigoare

Primăriile nu se grăbesc să-și pună la punct serviciile voluntare pentru situații de urgență, deși legea îi obliga să facă acest lucru până la finalul anului trecut. În prezent, la mai bine de o lună de la expirarea termenului prevăzut de lege, niciuna dintre unitățile administrativ-teritoriale din județ nu a înființat serviciul voluntar pentru situații de urgență, așa cum este prevăzut în Ordinul M.A.I. nr. 75 din 27 iunie 2019, a precizat, miercuri, într-o conferință de presă, col. Marius Stancu, inspector șef al ISU Teleorman.

Potrivit sursei citate, în mod normal, până la data de 31 decembrie 2019, unitățile administrativ teritoriale ar fi trebuit să depună documentația și să obțină avizul de înființare a serviciului voluntar pentru situații de urgență.

„Din păcate, la această dată, la nivelul județului nostru nu avem niciun serviciu voluntar înființat pe baza legislației în vigoare, principalele probleme identificate fiind fondurile bănești insuficiente pentru înfiinţarea, organizarea, dotarea şi funcţionarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență conform legislației în vigoare, dar și lipsa de implicare a factorilor de decizie de la nivelul unităților administrativ teritoriale”, a precizat inspectorul-șef al ISU Teleorman.

Până la sfârșitul anului trecut, la nivelul celor 97 de localităţi din judeţul Teleorman erau constituite şi funcţionau în subordinea consiliilor locale 93 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, iar în patru localităţi (Roşiorii de Vede, Videle, Piatra și Drăgăneşti Vlaşca) nu au fost înființate, întrucât acolo funcționează servicii profesioniste din cadrul ISU Teleorman.

Beneficiile înființării și funcționării serviciilor voluntare, așa cum este prevăut în legislația actuală, sunt imense pentru membrii comunității, atât în ceea ce privește derularea activităților de informare preventivă, cât și pe latură operativă, intervenția rapidă a membrilor SVSU în situații de urgență putând conduce la salvarea de bunuri materiale și vieți omenești.

De exemplu, în cursul anului 2019, membrii celor 12 servicii voluntare pentru situații de urgență care au în dotare autospeciale de stingere cu apă și spumă funcționale au intervenit împreună cu pompierii profesioniști la un număr de 47 de incendii, iar alte șase incendii au fost stinse doar de acestea.

Conducerea ISU Teleorman reamintește autorităților locale faptul că activitatea pompierilor salvatori se derulează în sprijinul comunităților, iar obiectivele prioritare ale instituţiei sunt orientate spre eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, motiv pentru care instituția manifestă întreaga disponibilitate în asigurarea consultanței tehnice de specialitate în vederea intrării în legalitate a serviciilor voluntare pentru situații de urgență.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.