Social

La Necşeşti, Ciolăneşti şi Drăgăneşti de Vede se fac încă eforturi pentru limitarea efectelor inundaţiilor

Carmen Dumitrescu

Deşi apele s-au retras în majoritatea localităţilor din Teleorman, afectate de inundaţii, oamenii de acolo încă mai au de suferit. Remedierea distrugerilor provocate de ape, curăţarea şi dezinfecţia fântânilor, dezinsecţia din zonă, toate acestea sunt probleme care preocupă sute de teleormăneni, despre a căror suferinţă se discută din ce în ce mai puţin. Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman s-au mobilizat, însă, în această perioadă, lucrând chiar şi în zilele libere de 1 şi 2 mai, pentru a limita efectele inundaţiilor, un moment care va rămâne în amintirea celor afectaţi drept cea mai tristă sărbătoare de Paşte trăită vreodată.

Potrivit directorului executiv al DSP Teleorman, Mioara Comana, încă au loc acţiuni de dezinfecţie a fântânilor în comunele Necşeşti şi Ciolăneşti, urmând ca la finalul acţiunii să se recolteze noi probe de apă, pentru ca oamenii să aibă certitudinea că aceasta este curată şi, deci, potabilă. La Drăgăneşti de Vede, o acţiune similară se desfăşoară zilele acestea, urmând ca în cursul zilei de vineri, o echipă a DSP Teleorman să treacă prin localitate pentru a recolta probe de apă, în ideea verificării calităţii apei din punctul de vedere al calităţii microbiologice. Dar aceste lucruri se întâmplă pe măsură ce apele se retrag, lucru care nu s-a petrecut încă în localităţile menţionate mai sus.

Situaţia a intrat, însă, în normalitate în comunele Dideşti, Beuca, Balaci, Siliştea Gumeşti, Vârtoape, Tătărăşti de Jos, Smârdioasa, Beiu şi Frumoasa. În zonele cu pricina, apa a fost declarată drept potabilă, în urma analizelor de laborator iar oamenii pot consuma fără teamă din ea. Pe de altă parte, în special în zonele cu bălţi s-a realizat şi o dezinsecţie, existând, potrivit directorului DSP Teleorman, Mioara Comana, un risc serios de meningită transmisă prin intermediul ţânţarilor. O situaţie de acest fel s-a întâlnit la Beiu, unde dezinsecţia imediată a fost necesară, pentru a proteja populaţia de efectele secundare extrem de periculoase ale inundaţiilor.

Trebuie făcută şi precizarea că în toată perioada de după producerea inundaţiilor în localităţile menţionate, autorităţile teleormănene au muncit continuu pentru limitarea efectelor secundare ale acestora şi că angajaţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu au rămas pe baricade 24 de ore din 24, chiar şi în zilele declarate libere în mod oficial. În continuare, eforturile de readucere a situaţiei la normal se fac de către cei responsabili şi, se pare, în scurt timp, toate localităţile care au avut de suferit de pe urma fenomenelor meteorologice extreme vor reîncepe să reconstruiască ceea ce apele au distrus în numai câteva zile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.