Economie

La ITM încă se află carnete de muncă neridicate de titulari

Aproape 2.900 de carnete de muncă stau de mai bine de cinci ani în birourile Inspectoratului Teritorial de Muncă din cauză că proprietarii nu vin să şi le ridice. Cei mai mulţi beneficiari sunt plecaţi în străinătate ori s-au mutat în alte localități.

Numărul carnetelor de muncă a scăzut ușor de la un an la altul, asta pentru că cei care îşi ridică documentele o fac doar atunci când au nevoie să le folosească pentru a-şi calcula vechimea la pensie.

În prezent, evidenţa salariaţilor se face doar electronic, prin intermediul registrului general de evidenţă a salariaţilor (ReviSal), reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 500/2011, începând cu 1 ianuarie 2011, dată de la care carnetul de muncă şi-a încetat existenţa.

Conform acestui act normativ, fiecare angajator are obligaţia de a înfiinţa şi transmite la Inspectoratul Teritorial de Muncă un registru general de evidenţă a salariaţilor şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.

Refuzul de a pune la dispoziţie inspectoratului de muncă registrul în format electronic, dar şi dosarul personal al salariaţilor, precum şi netransmiterea registrului în termenul prevăzut de lege se sancţionează cu amendă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.