Politic

La interpelarea deputatului PNL Maria Stoian privind practicile anticorupție în achizițiile publice din sănătate, ministerul dă asigurări că vor fi înaintate propuneri legale

Parlamentarii pot adresa întrebări și interpelări Guvernului, miniștrilor sau altor conducători ai organelor administrației publice, iar răspunsurile sunt obligatorii în condițiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului.

Deputatul PNL de Teleorman, Maria Stoian, a utilizat de la începutul mandatului aceste instrumente parlamentare de nu mai puțin de 75 de ori, ceea ce o situează printre cei mai prolifici aleși în această privință.

Una dintre întrebări are drept obiect “Stadiul Memorandului referitor la Practicile anticorupție în achizițiile publice din domeniul sănătății”, adresată ministrului Alexandru Rafila, în contextul vizitei pe care acesta a efectuat-o în Statele Unite ale Americii, anul trecut. “Ați avut întrevederi cu reprezentanți ai Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii și ai FBI, în vederea încheierii unui pact de colaborare cu Ministerul Sănătății. Concret, aveți în vedere parafarea unui Memorandum de colaborare între România și SUA în scopul diminuării cazurilor de corupție în proiectele gestionate cu fonduri internaționale.

Vă întreb cu respect: 1. În ce stadiu se află definitivarea acestui Memorandum referitor la Practicile anticorupție în achizițiile publice din domeniul sănătății? 2. Care sunt motivele ce stau la baza acestei colaborări? 3. În ce mod se vor implica FBI și Departamentul de Justiție al SUA în realizarea documentului menționat? 4. Din datele deținute de dumneavoastră, care este procentul de corupție înregistrat în domeniul achizițiilor publice din sănătatea românească? Vă rog să îmi prezentați cazurile înregistrate de când sunteți ministru, atât la nivel național, cât și cele din județul Teleorman”, solicită deputatul Maria Stoian.

Răspunsul Ministerului Sănătății ocolește datele concrete, dar dă asigurări că se vor face analize, dezbateri și propuneri legale: “Ministerul Sănătății, ca autoritate centrală în domeniul asistenței de sănătate publică, elaborează politici, strategii și programe de acțiune în domeniul sănătății populației, în acord cu Programul de guvernare și coordonează și controlează implementarea politicilor, strategiilor și programelor din domeniul sănătății populației, la nivel național, regional și local.

Ministerul Sănătății a luat act de aspectele învederate de dumneavoastră și vă asigurăm că acestea vor fi analizate, dezbătute și cu proxima ocazie, vor fi înaintate propuneri legale”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.