– De câte ori nu aţi simţit, pe propria piele, că afacerile româneşti sunt subapreciate în raport cu cele străine?
– De câte ori nu aţi observat că problemele antreprenorilor români sunt ignorate?
– Când aţi fost consultat în privinţa deciziilor importante din domeniul politicilor publice?
– Cu toţii ştim răspunsurile, dar această situaţie se poate schimba radical.
Aşa a sunat invitaţia făcută de miliardarul, cel mai bogat om al României, Ioan Niculae, oamenilor de afaceri români. La apelul preşedintelui InterAgro au răspuns afirmativ peste 400 de investitori români, a căror cifră de afaceri cumulată este de ordinul miliardelor de euro, iar numărul salariaţilor celor prezenţi în sală depăşeşte 1,2 milioane. Întâlnirea, moderată de directorul The Money Channel, Daniel Apostol, s-a desfăşurat miercuri, la Willbrook Platinum Business&Convention Center, şi a avut ca scop constituirea “Asociaţiei Forumul Investitorilor Autohtoni 2013”, o asociaţie non-profit şi neguvernamentală, ce are ca obiectiv protejarea afacerilor cu capital românesc, promovarea şi susţinerea unitară a intereselor capitalului românesc în relaţiile cu principalele instituţii ale statului şi Uniunii Europene.
Preşedinte al “Asociaţiei Forumul Investitorilor Autohtoni 2013” este Ioan Niculae, care îşi propune să aducă omul de afaceri român pe picior de egalitate cu investitorul străin, să facă din angajatorul român un adevărat consultant pentru guvern în probleme de interes general, cum ar fi legislaţia din domeniul fiscal, contabil şi al muncii. Asociaţia va avea inclusiv propuneri legislative care au ca scop îmbunătăţirea mediului de afaceri.
Despre FIA 2013, Ioan Niculae spunea că “este ultima şansă penatru oamenii de afaceri români de a avea o voce unitară, într-o ţară care, pe zi ce trece, nu mai este a noastră. FIA este o alternativă la Consiliul Investitorilor Străini, care au dreptul la lobby pe lângă miniştri, în timp ce orice intervenţie a noastră este considerată trafic de influenţă. Va trebui să contrapunem voinţa noastră tentaţiei lor furibunde de a ne pune beţe în roate”.
Nici Vasile Turcu, ori Copos, sau Vuza nu au avut intervenţii mai blânde. Toţi spuneau că se simte nevoia unei voci unitare, care să se poată face auzită.
“Asociaţia Forumul Investitorilor 2013” va avea birouri de reprezentare în toate judeţele, dar şi la Bruxelles, şi va încerca să adune cât mai mulţi oameni de afaceri români.
La întâlnire, alături de greii afacerilor cu capital autohton, au participat şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale teleormănene, care au şi aderat la FIA 2013.
În final, Ioan Niculae a anunţat că miercuri au ieşit şi autorizaţiile pentru înfiinţarea primei bănci private cu capital integral românesc, care va sprijini prioritar afacerile româneşti.
De remarcat a fost lipsa totală a politicienilor, care, deşi invitaţi, au refuzat să participe.
Dan Scutelnicu