Economie

La Donau Chem situaţia rămâne complicată – angajaţii sunt neplătiţi din decembrie, angajatorul spune că nu sunt bani

10403645_10203242435411858_2988245911334446961_nLucrurile sunt complicate pentru angajaţii combinatului Donau Chem de la Turnu Măgurele şi nici nu sunt speranţe ca situaţia să se remedieze în viitorul apropiat. Reprezentanţii angajaţilor au adus la cunoştinţa reprezentanţilor Guvernului problemele cu care se confruntă, dintre care cea mai gravă este neplata salariilor încă din luna decembrie 2014.

În acest sens, prefectul Judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, secretarul de stat pentru activitatea de dialog social în Ministerul Muncii, Alexandra Braica, precum şi consilierul ministrului pentru Dialog Social, Ciprian Dragomir, s-au întâlnit joi, 26 martie, la Primăria Turnu Măgurele, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Dialog Social, cu reprezentanţii angajaţilor combinatului Donau Chem, precum şi cu reprezentanţii angajatorului. „Suntem preocupaţi de situaţia creată de o firmă privată aici, la Turnu Măgurele, şi ne dorim să ajungem la nişte concluzii care să ducă la remedierea acesteia”, le-a spus Alexandra Braica, reprezentanţilor angajaţilor.

La şedinţă au luat parte şi primarul municipiului Turnu Măgurele, Dănuţ Cuclea, senatorul PSD Nicolae Mohanu şi directorii mai multor instituţii deconcentrate implicate direct în situaţia prezentată, respectiv directorul AJOFM, Nelu Oprea, şi directorul ITM, Emil Ciobanu.

Reprezentanţii angajatorului, implicit administratorul Iacob Pelea şi directorul Ioan Ban, n-au dat ca soluţie decât scăderea preţului gazelor naturale, care ar duce la costuri de producţie mai mici, implicit la obţinerea unui profit mai mare. Şi, cum atât prefectul judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, cât şi secretarul de stat Alexandra Braica, au catalogat soluţia ca fiind „neviabilă”, alternativa găsită a fost concedierea colectivă, în acest sens explicând celor prezenţi paşii pe care trebuie să îi urmeze.

Oamenii, în marea lor parte întreţinători unici de familii, spun că sunt într-o situaţie disperată şi că, pe lângă faptul că n-au primit salariile din luna decembrie 2014, primesc în mod constant ameninţări din partea conducerii. Totodată, angajaţii reclamă „blocarea turelor de noapte”, neplata tichetelor de masă de aproape un an de zile, neindexarea salariior cu rata inflaţiei, precum şi echipamentele de protecţie foarte vechi şi de slabă calitate.

Admistratorul combinatului, Iacob Pelea, s-a arătat foarte calm pe tot parcursul discuţiei, mai agitaţi fiind, poate pe bună dreptate, reprezentanţii muncitorilor, neplătiţi de aproape 90 de zile. „În principiu, ar trebui să spun că oamenii au dreptate. De o vreme nu reuşim să adunăm fondurile necesare pentru a acoperi salariile. Nu sunt bani”, şi-a început discursul reprezentantul acţionarului unic Viromet Victoria. Totodată, acesta a evitat să spună răspicat că se doreşte insolvenţa, dar nici cu o soluţie concretă nu a venit sau cel puţin cu un termen care să le dea speranţe angajaţilor că îşi vor primi salariile restante.

În ce priveşte tichetele de masă şi indexarea salariilor, acesta a fost şi mai tranşant, spunând clar că nici nu poate fi vorba despre aşa ceva. „Bonurile de masă se dau acolo unde este profit, iar noi, de vreo doi ani, nu mai realizăm profit. Indexarea e uşor de făcut pe hârtie, e mai greu de plătit. Noi nu putem plăti nici salariile aşa cum sunt ele acum”, a spus Iacob Pelea.

Secretarul de Stat Alexandra Braica a descris situaţia prezentată de administratorul Donau Chem ca pe o tentativă de a „forţa mâna Statului”, în timp ce Ciprian Dragomir, consilierul ministrului Liviu Pop, a catalogat soluţia propusă, respectiv scăderea preţului gazelor naturale, ca fiind „nerealizabilă”.

Cele aproape trei ore de discuţii s-au încheiat cu promisiunea din partea autorităţilor că vor reveni la Turnu Măgurele, pentru o nouă discuţie cu reprezentanţii angajaţilor şi ai angajatorului, dar şi cu promisiunea administratorului Donau Chem că, până luni, 30 martie, toţi angajaţii vor primi 2/3 din salariile aferente lunii ianuarie.

Reprezentanţii angajaţilor s-au arătat dezamăgiţi de puţinul obţinut de autorităţile publice locale şi au înteles cu greu că nici Instituţia Prefectului, nici Primăria Turnu Măgurele şi nici Guvernul nu pot interveni în politica unui agent economic privat, în cazul de faţă Donau Chem, şi că singurul lucru pe care îl pot face, pe lângă medierea discuţiilor cu angajatorul, este să verifice modul în care combinatul respectă legile în vigoare. Totodată, situaţia dipserată în care se află i-a facut să-şi dorească alternativa nefericită, respectiv intrarea în şomaj, considerând astfel că au siguranţa unui venit lunar garantat. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.