Rabla 2013 a început cu un val uriaş de nemulţumiri, atât din partea proprietarilor de maşini vechi, cât şi din partea centrelor de colectare care s-au confruntat cu un număr mare de solicitări, dar şi cu multe explicaţii de dat referitoare la faptul că voucherele sunt puţine, extrem de puţine, iar principiul după care se oferă aceste tichete este primul venit, primul servit, fie prin înscrieri anteriore, fie prin stat la coadă. Această ultimă variantă este şi varianta pentru care au optat teleormănenii, s-au aşezat la coadă.
Luni, a început înscrierea cetăţenilor, firmelor şi instituţiilor în programul de casare a autovehicuelor vechi şi, tot luni, în Teleorman toate cele 52 de tichete au fost epuizate. În mai toate judeţele din ţară tichetele s-au terminat la primele ore, unii au “furat startul”, distribuindu-le de vineri, aspect neîntâlnit în Teleorman, potrivit declaraţiilor directorilor centrelor de colectare din Teleorman, cât şi proprietarilor de rable aflaţi la coadă pentru predarea maşinilor în schimbul valorosului tichet de 6.500 lei.
Pe 52 de tichete au trebuit să se “bată” teleormănenii, adică de peste 10 ori mai puţine faţă de numărul solicitărilor, dacă facem un calcul la numărul solicitărilor de pe hârtie primite de centrele judeţene, şi s-au epuizat în câteva ore, acestea fiind date proprietarilor de maşini vechi care au sosit primii la cele două centre de colectare.
În judeţul Teleorman există trei firme înscrise în Programul “Rabla”, însă doar două deţin puncte de colectare la nivelul judeţului, cel de al treilea având punctul de lucru în judeţul Giurgiu, fiecare dintre cele două puncte de colectare primind câte 26 de vouchere, însă numărul maşinilor vechi aşezate la rând în timpul nopţii a fost mult mai mare, potrivit proprietarilor de rable, dar şi directorilor centrelor de colectare. Astfel, potrivit lui Dan Constantin, directorului centrului DAN CONSTRUCT din Alexandria, în primele ore ale dimineţii de luni au fost epuizate toate cele 26 de tichete. Acesta a precizat că “a fost dezamăgire mare printre oameni. Firma noastră a primit 26 din cele 52 de tichete alocate judeţului, pentru că avem două puncte de colectare acreditate, însă am avut peste 200 de solicitări, unii venind chiar cu maşinile aici, iar mulţi alţi proprietari ne-au sunat să ne întrebe dacă mai prind tichete. Tichetele au fost date în câteva ore, luni de dimineaţă, zilele acestea fiind efectuate procedurile de predare-primirie la casare a maşinilor vechi. Luni am luat 6 maşini, astăzi (n.r.- marţi, 11 iunie) probabil le vom termina”, a declarat administratorul SC DAN CONSTRUCT, care a adăugat că poate în etapa următoare se vor emite mai multe tichete, după cum însuşi ministrul Mediului, Rovana Plumb, a promis, iar teleormănenii care au rămas înscrişi pe listă să-şi poată casa maşinile vechi.
A doua zi, marţi, 11 iunie, la poarta centrului de colectare din Alexandria erau doar puţin peste zece maşini, toate acceptate la casare. Restul celor care, deşi au stat la coadă, nu au putut primi tichet, s-au trecut pe listă şi au plecat cu speranţa că tichetele se vor suplimenta şi vor putea să-şi predea maşinile vechi în schimbul voucherului de 6.500 lei. Am stat de vorbă cu un norocos proprietar de rablă, neintrat încă în posesia tichetului, dar care urma să facă formalităţile de primire a acestuia, care ne-a declarat că distribuirea tichetelor a început de luni, nu mai devreme, şi s-au dat în ordinea maşinilor care au stat la coadă, a precizat Ionel Gherghe. Acesta a adăugat că el s-a aşezat la coadă la Remat luni de dimineaţă şi a fost pe poziţia a şaptea, însă “am stat peste noapte (n.r.- luni spre marţi) şi am dormit în maşină de frica hoţilor, să nu fure ceva, baterie sau roţi, pentru că maşina trebuie predată în condiţii bune şi funcţională”.
La Turnu Măgurele, directorului centrului din localitate, Marin Ristea, ne-a declarat că luni de dimineaţă a găsit la poarta societăţii 130 de maşini încolonate în aşteptarea tichetelor, unii dintre ei aşezaţi încă de vineri de când s-a anunţat că tichetele au fost distribuite şi că proprietarii le pot solicita; însă doar 26-s norocoase, întrucât şi la Turnu Măgurele tot 26 de tichete au fost distribuite. Astfel, deşi nemulţumiţi, oamenii au înţeles că tichetele sunt limitate şi că sunt oferite la rând, plecând, la fel ca şi cei de la Alexandria, cu speranţa că se va suplimenta numărul tichetelor şi vor putea să-şi caseze rablele. Conform sursei citate, repartizarea tichetelor în ordinea sosirii solicitanţilor s-a făcut într-o oră, iar numărul celor înscrişi pe lista întocmintă încă de anul trecut este de circa 500 de solicitări. În judeţul Teleorman sunt înregistrate în circulaţie 39.446 de autorisme mai vechi de zece ani, care pot fi admise în Programul “Rabla”.