Eveniment

La Alexandria a fost inaugurată Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie

Monica DUMITRESCU

Alexandria nu mai este doar un Centru teritorial al Universităţii Valahia din Târgovişte. Începând cu acest an universitar, în municipiul reşedinţă de judeţ a fost înfiinţată şi Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie, al cărei decan este lect. univ. dr. Ioana Panagoreţ. Inaugurarea a avut loc cu prilejul deschiderii anului universitar 2014-2015, desfăşurată joi, 2 octombrie, în prezenţa reprezentanţilor conducerii Universităţii Valahia din Târgovişte şi ai corpului profesoral, dar şi a oficialităţilor locale. Au participat, alături de studenţii şi profesorii de la Alexandria, prof. univ. dr. Ion Cucui, preşedintele senatului Universităţii Valahia Târgovişte, conf. univ. dr. Călin Oros – rector, ministrul secretar de stat Gigel Paraschiv, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin. De asemenea, a fost prezent la deschiderea anului universitar la Alexandria rectorul Universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară Bucureşti, prof. univ. dr. Sorin Câmpeanu.

Conform tradiţiei, festivitatea a început cu intonarea imnului Gaudeamus Igitur. Cuvântul de început a aparţinut rectorului Universităţii Valahia, Călin Oros. Acesta a prezentat noua facultate care a luat fiinţă la Alexandria, precizând că în anul universitar care tocmai a început vor urma cursurile acestei instituţii aproape 400 de studenţi. 20 de cadre didactice, toate având titlul de doctor, se vor ocupa de pregătirea studenţilor. “Facultatea are un potenţial de creştere şi estimăm ca anul viitor să creştem numărul studenţilor de la aproape 400, cât avem acum, la 500, prin extinderea programelor de studiu pe care le oferim studenţilor. La solicitarea oficialităţilor locale şi având în vedere specificul zonei, preponderent agrar, ne-am propus să introducem un program de studiu, care la acest moment funcţionează doar la Galaţi, şi anume “Piscicultură şi Acvacultură”. Facultatea de la Alexandria se doreşte a fi o facultate antreprenorială. Dorim ca aceşti studenţi să performeze din punct de vedere ştiinţific, ne interesează ca aceşti studenţi să aibă competenţele de a asigura o forţă de muncă calificată în această zonă, unde este atâta nevoie de specialişti în domeniul agricol”, a spus rectorul Călin Oros.

“Alexandria se ancorează din ce în ce mai bine în peisajul universitar românesc. Înfiinţarea Facultăţii de Ştiinţe şi Inginerie la Alexandria reprezintă un pas important pentru acest judeţ”, a declarat preşedintele CJT, Adrian Gâdea.

Cu prilejul deschiderii anului universitar, la Alexandria a fost inaugurat şi primul cămin studenţesc. Acesta a fost realizat la standarde europene şi asigură 118 locuri de cazare pentru studenţi şi 16 pentru cadrele didactice.

Centrul teritorial al Universităţii Valahia a fost înfiinţat în urmă cu şapte ani la Alexandria şi de atunci mii de studenţi i-au trecut pragul, numărul acestora fiind în continuă creştere. Studenţii de la Alexandria beneficiază de un spaţiu deosebit în care îşi desfăşoară activitatea, dar şi de un corp profesoral recunoscut atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Centrul universitar s-a bucurat încă de la început de susţinerea Consiliului local şi a Primăriei Alexandria, susţinere pe care se poate baza în continuare, potrivit primarului Victor Drăguşin prezent la festivitatea de deschidere a anului universitar 2014-2015. Acesta a promis studenţilor că realizarea unor centre pentru petrecerea timpului liber va rămâne pe lista de priorităţi a municipiului. De altfel, municipalitatea are deja întocmite proiecte pentru care aşteaptă finanţare din fonduri europene, printre acestea numărându-se şi un centru multifuncţional pentru tineret pe vechea structură a Cinematografului Patria.10678570_346501268843468_6388859266116340362_n

IMG_4158IMG_4162IMG_119620141002_12361420141002_123627

One Comment

  1. Decât această grabă de a construi la Alexandria un stadion cu 7000 de locuri, cu nu ştiu câte utilităţi, în condiţiile în care echipa de fotbal e vai mama ei, mai bine era ca pe lista de priorităţi să fie acest viitor Centru multifuncţional pentru tineret, mai util ar fi fost un cinematograf, obiectiv cu care suntem ameninţaţi de nu mai ştiu câţi ani…
    Nu spun, macheta viitorului stadion arată bine, dar nu vedem şi „macheta” unei echipe care să mai şi câştige când joacă împotriva celor din Buzescu, Poroschia sau Brânceni! Şi, mă mai gîndesc, dacă jucătorii din Alexandria nu prea ştiu cu mingea ziua, ce vor face în nocturnă???!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.