Politic

La Alexandria, a demarat studiul de pre-fezabilitate pentru Autostrada Sudului

Carmen Dumitrescu

Despre Autostrada Sudului şi despre beneficiile construirii ei pentru partea sudică a ţării s-a discutat foarte mult. Practic, este vorba despre un deziderat vechi, în condiţiile în care este destul de cunoscut faptul că la finalizarea ei, această autostradă ar putea genera o dezvoltare economică fără precedent şi în zona judeţului Teleorman. Astfel, în cursul zilei de miercuri, 5 decembrie, la sediul Primăriei Alexandria a avut loc ceremonia de demarare a studiului de pre-fezabilitate pentru Autostrada Sudului, eveniment la care a luat parte preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Mircea Pop, şi repezentantul firmei de proiectare Cristian Borbely.

Mircea Pop a semnat contractul de începe a studiului de pre-fezabilitate şi a vorbit despre importanţa lui: “Aici am semnat nişte proiecte în baza cărora se va putea începe un studiu de pre-fezabilitate pentru Autostrada Sudului.  Ea va deveni extrem de importantă pentru dezvoltarea zonei de sud a României şi întotdeauna autostrada aduce după sine dezvoltare economică, de care sperăm că ne vom bucura cu toţii şi toţi locuitorii acestor meleaguri. Bineînţeles că este un prim pas, cel mai mic, urmând ca după întocmirea acelui proiect de fezabilitate să încercăm să găsim sursele de finanţare. O să discutăm cu Comisia Euriopeană să vedem dacă toată sau doar o parte din autostradă se va putea finanţa din fonduri europene sau vom încerca să facem să funcţioenze un  parteneriat public-privat. Noi sperăm ca aceşti paşi să dureze cât mai puţin şi vom face tot posibilul să ne ţinem de acest proiect astfel încât să dureze cât mai puţin posibil până la darea în folosinţă”.

Liviu Dragnea a fost, probabil, cel mai entuziast dintre participanţii la acest eveniment şi a fost cel care a declarat că autostrada în cauză este probabil cel mai important demers făcut pentru dezvoltarea acestui judeţ: “Am trăit să o vedem şi pe asta, ca la noi la Alexandria să se semneze nişte documente importante. Fasptul că se va stabili traseul pentru Autostrada Sudului este un lucru pe care eu mi l-am dorit foarte mult şi de foarte mulţi ani. Au fost ani buni de zile în care priveam cu invidie şi cu supărare cum se discută despre Autostrada Soarelui, cum se discută despre Autostrada Transilvaniei… Şi am zis că şi sudul României există în ţara asta şi noi avem aceleaşi drepturi. Aceste două regiuni au şi ele dreptul la dezvoltare ca şi celelalte regiuni din ţara asta. Şi pot s-o spun foarte clar că Autostrada Sudului e o prioritate pentru mine, acest proiect a fost introdus în programul  de guvernare. Din momentul în care Crin Antonescu s-a hotărât să candideze în Teleorman, n-am mai fost unul singur, am fost doi care ne-am implicat în acest proiect, iar rezultatul a fost că s-a putut lua rapid decizia la nivel guvernamental să se aprobe contractarea studiului de pre-fezabililtate… Este importantă autostrada pentru că oriunde în lume atrage după ea, în perioada de execuţie, foarte multe locuri de muncă şi foarte multe oportunităţi pentru multe companii mici şi mari, atrage o creşterea veniturilor populaţiei iar după ce se finalizează atrage foarte multă dezvoltare. Următorul obiectiv al nostru de infrastructură îl reprezintă hidrocentrala de la Islaz. Este un obiectiv extrem de important atât pentru noi, ca zonă, cât şi pentru sistemul energetic naţional”.

Crin Antonescu a declarat, în cadrul evenimentului, că va fi alături de acest judeţ la toate marile proiecte ce se vor lansa aici: “Mă bucur şi eu că se realizează acest pas important  pentru judeţul Teleorman. Nu ştiu cât de mare sau de mic este, dar este primul şi întotdeauna primul pas este cel mai important. Noi trăim astăzi într-o lume care este din ce în ce mai mult a competiţiei. Criza a accentuat şi va accentua competiţia. Astăzi sunt mari bătălii mari economice, competiţii între ţări şi mari companii, între regiuni, între comunităţi. Acest proiect înseamnă un pas uriaş pentru această parte a ţării. Îmi doresc ca influenţa unui asemenea obiectiv asupra mediului de afaceri şi locurilor de muncă este covârşitoare. După această bătălie, care constă într-o agendă care este prin forţa lucrurilor selectivă prin acest demers concret. Urmează bătălia finanţării. Sunt bătălii pe care le vom purta şi sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, să le câştigăm. Pot să vă asigur că în ceea ce mă priveşte voi face tot ce e posibil ca această autostradă să se realizeze”.

Studiul de prefezabilitate va fi gata în luna iunie a anului viitor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.