Social

La 1 aprilie, din şase spitale din Teleorman, doar jumătate îşi stabiliseră coplata

mediciDeşi coplata a fost introdusă de luni, 1 aprilie, nu toate unităţile sanitare din judeţul Teleorman au stabilit valoarea acesteia. Din cele şase spitale din judeţ, ieri, doar jumătate dintre acestea îşi stabiliseră tarifele pe care pacienţii trebuie să le plătească la externare, sub forma coplăţii. Astfel, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria, vineri, Consiliul de Admninistraţie al Spitalului Judeţean a decis ca la externare bolnavii să plătească o taxă de 10 lei. Taxa de externare va fi valabilă pe toate secţiile, acolo unde se poate plăti, iar bolnavii sunt scutiţi prin lege de achitarea acesteia, cum ar fi copiii sau toţi bolnavii internaţi în regim de urgenţă; potrivit conducerii spitalului, internările în regim de urgenţă se ridică la aproximativ 90% din cazuri. Taxa se va achita de fiecare pacient la externare, pe secţie, după cum ne-a precizat directorul medical al spitalului, Ioana Zahiu, iar în termen de trei zile, sumele colectate vor trebui depuse la casieria spitalului. De precizat că Spitalul de boli infecţioase Vede, precum şi Spitalul “Broaşte”, sunt secţii ale SJU Alexandria, iar coplata se va achita la fel ca la Spitalul Judeţean, deoarece cele două unităţi  nu au personalitate juridică.

Un alt spital din judeţ care a stabilit coplata, la valoarea maximă, este Spitalul Caritas Roşiorii de Vede, al cărui manager, Lucian Alexe, ne-a precizat că “unitatea va percepe de la 1 aprilie, pentru fiecare caz externat, 10 lei. Trebuie precizat că vor achita taxa doar cei care se internează începând cu data de 1 aprilie, nu cei care anterior datei de 1 aprilie au fost internaţi şi se externează după această dată”, a precizat directorul Lucian Alexe. Şi Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede şi-a stabilit taxa pe care pacienţii trebuie să o achite la externare, acesta este de 5 lei, deoarece, spunea managerul spitalului, Valentin Cârciumaru, criteriul care a stat la baza stabilirii taxei la cea mai mică valoare a fost venitul bolnavului. Acesta ne-a precizat că cea mai mare parte a pacienţilor spitalului sunt persoane cu “venituri reduse şi oricum are valoare simbolică, deoarece decontul la externarea unui pacient este de zeci de mii de lei, iar coplata nu poate acoperi nimic din aceste cheltuieli”, a precizat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede.

La celelalte trei spitale din judeţ, respectiv la Turnu Măgurele, Zimnicea şi Videle, valoarea coplăţii se va stabili în cursul acestei săptămâni şi, după cum au declarat managerii celor trei spitale, taxa se achită de bolnavii internaţi de la 1 aprilie, inclusiv, iar internările tot durează câteva zile, timp suficient pentru a putea fi stabilită, iar la externare să poată fi achitată de pacienţi.

„Miercuri sau joi voi convoca un consiliu de administraţie pentru a stabili coplata. Oricum, aceasta se ia la externare şi avem timp să o punem în aplicare dat fiind faptul că durata de internare este de câteva zile. Oricum voi solicita ca valoarea acesteia să fie minimă, deoarece şi cu taxa aceasta şi fără, tot una este, întrucât valoarea este doar simbolică”, a declarat Gheorghe Dincă, managerul Spitalului Zimnicea.

Nici Spitalul de la Turnu Măgurele nu avea stabilită la 1 aprilie coplata. Victor Ivan, managerul spitalului, a declarat că marţi, 2 aprilie, va fi stabilită de Consiliul de administraţie, iar la Videle, în după amiza zilei de luni, 1 aprilie, în consiliul de administraţie s-a discutat despre valoarea acestei taxe.

Coplata se aplică o singură dată, la externare. Există mai multe categorii de persoane care vor fi exceptate de la coplată. Este vorba despre bolnavii cronici din cadrul programelor naţionale de sănătate, copiii sub 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei, persoanele cu dizabilităţi. Coplata nu se va achita în cazul internărilor de urgenţă. Cu alte cuvinte, mai nimeni nu va plăti taxa, mai nimic nu se va colecta, singurul lucru vizibil va fi deranjul cu hârţogăreala. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.