Sport

Juniorii, mai indisciplinați decât seniorii

Campionatul județean de fotbal a reprezentat (ne-ar plăcea să conjugăm și la prezent sau viitor acest verb) o veritabilă atracție pentru localitățile teleormănene. Mândria locală de a-ți reprezenta satul sau comuna natală, în competiție cu vecinii, a fost, mereu, pentru tineri, un obiectiv interesant.

De aceea, competițiile județene derulate sub egida Asociației Județene de Fotbal Teleorman considerăm că au putere de exemplu, manipulantă chiar, astfel încât trebuie să li se acorde importanța cuvenită. Despre primarii care taie și spânzură, după bunul plac, am mai vorbit și, mai mult ca sigur, în viitor vom mai aborda problematica.

Acum însă dorim să atragem atenția asupra aspectului disciplinar la sectorul juvenil. Astfel, ședința Comisiei de Disciplină a AJF Teleorman din 15 martie 2017, a notat, în procesul verbal întocmit, un număr de 6 suspendări împotriva unor jucători juniori, dublu în comparație cu cei 3 seniori căzuți în abatere.

Sublinierea acestei idei se cere a fi și mai pregnantă, dacă ne vom uita, mai departe, la motivele suspendărilor. Seniorii, in corpore, au primit o etapă de suspendare și 10 lei amendă, din cauza cumulului de cartonașe galbene. Lor li s-a adăugat și juniorul Mihai Dumitrașcu (Flacăra Călinești), eliminat pentru același motiv, două galbene în decursul aceluiași joc.

Ionuț Vintilă în schimb, junior la Ajax Botoroaga, a primit două etape și 150 de lei amendă, pentru lovirea intenționată cu piciorul a adversarului, fără vătămare fizică. Dan Militaru (Avântul Stejaru) și Sorin Călinescu (Victoria Lunca), vor sta pe tușă două meciuri și vor plăti 50 de lei amendă, pentru injurii la adresa adversarului/coechipierului. Mai grav a fost comportamentul lui Andrei Gheorghe, junior la Petrolul Poeni, care a luat 5 meciuri suspendare și amendă de 150 de lei, pentru scuiparea unui adversar, faptă care se judecă și se încadrează precum comportarea violentă. Florinel Băltărețu, junior la Metalul Peretu, a fost eliminat și suspendat pentru 3 meciuri, plus amendă de 100 de lei, deoarece l-a înjurat pe arbitru.

Toate aceste date, înșiruite mai sus, au fost extrase din rapoartele oficiale întocmite de arbitri și observatori, la meciurile la care aceștia au fost delegați.

Nouă, celor de la ziar, ni se pare grav și îngrijorător acest raport disciplinar. În plus, să nu uităm că acești jucători sunt minori, deci încă nedefinitivați din punct de vedere al caracterului. Încă se mai poate interveni și corija câte ceva, dar acest lucru se poate întâmpla doar prin luare de atitudine, explicații și tact pedagogic, în niciun caz prin pasivitate. (Cristi Frisk)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.