Peste 25.000 de ucraineni au intrat în România în doar 24 de ore, potrivit datelor furnizate de Poliția de Frontieră Română joi, 3 martie, în creștere cu 8 procente comparativ cu ziua precedentă, iar de la declanșarea conflictului militar dintre Rusia și Ucraina până la data de 2 martie, în țara noastră au intrat 139.050 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 87.676. Asta înseamnă că numărul persoanelor refugiate care au rămas pe teritoriul României depășește 50.000, situația fiind, însă, în continuă dinamică.
Chiar dacă Teleormanul nu se numără printre cele 8 județe direct afectate de situația de la granița cu Ucraina, autoritățile județene vor să fie pregătite în cazul în care cetățenii ucraineni care fug din calea războiului ajung și pe meleagurile noastre. Astfel că, prefectul de Teleorman, Haralambie Epure, a declanșat o acțiune de inventariere a unor posibile locuri de cazare a refugiaților, atât la nivelul primăriilor, cât și al agenților economici teleormăneni.
“Le-am solicitat tuturor unităților administrativ-teritoriale ale județului Teleorman, dar și operatorilor economici care ar putea veni în ajutor, cu locuri de cazare în regim hotelier sau pensiuni, să transmită câte locuri ar putea pune la dispoziție pentru persoanele care ar putea veni în județul nostru. Deja avem semnale că oameni fugiți din calea războiului au ajuns chiar în municipiul Alexandria, dar și în alte localități, însă, deocamdată este vorba ori de cetățeni ucraineni care au rude în Teleorman, ori de persoane care au fost aduse de teleormăneni și cazate în locuințe personale. Acest lucru este de apreciat, însă vreau să subliniez că este extrem de important ca acest gen de cazări să se facă, totuși, în sistem organizat. De aceea, îi sfătuiesc pe locuitorii din Teleorman care vor să ofere adăpost refugiaților să se înscrie pe platforma de coordonare a activităților de sprijin pentru refugiații din Ucraina care poate fi accesată de pe site-ul Guvernului României (https://www.gov.ro/ro/ucraina-impreuna-ajutam-mai-mult). Toți cetățenii care vor să-și ofere sprijinul pot să se înscrie, nefiind nevoie decât să menționeze câteva informații, cum ar fi persoană fizică/juridică, număr de telefon, persoană de contact, adresă de e-mail și, de asemenea, tipul de resurse pe care-l pot oferi – bunuri materiale, produse alimentare, servicii, transport, spații de cazare. Ne asigurăm, în felul acesta, că toate activitățile instituționale sunt corelate cu eforturile voluntarilor. De altfel, vreau să precizez că, deja, avem câțiva teleormăneni înscriși pe platformă, iar în ceea ce privește situația locurilor de cazare la nivelul UAT-urilor, până la momentul actual, au fost comunicate către noi 350 de locuri disponibile, iar din partea agenților economici avem până acum confirmate aproximativ 200 de locuri. Însă, sunt convins că, în cazul unei acutizări a situației, mobilizarea din partea conjudețenilor noștri ar crește semnificativ. Oricum, acțiunile de identificare și a altor spații care ar putea fi amenajate în scopul primirii refugiaților se derulează în continuare. De aceea, pot să afirm că județul Teleorman este pregătit să primească refugiați ucraineni”, declară prefectul de Teleorman.
De asemenea, acesta a subliniat și faptul că demersul Crucii Roșii Teleorman de a face o colectă pentru sprijinirea refugiaților ucraineni nu a rămas fără ecou în rândul teleormănenilor, atât voluntari, cât și școli, operatori economici, ONG-uri sau persoane fizice alăturându-se acțiunii, prin donarea de alimente, pături, produse de igienă, produse dezinfectate sau medicamente.