Eveniment

Județul Teleorman are cele mai multe focare de pestă porcină active

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 337 localități din 25 de județe, cu un număr de 1.105 focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A), în scădere faţă de 24 septembrie când au fost raportate 1.223 de focare, informează ANSVSA. Potrivit sursei citate, în alte patru județe există doar cazuri la mistreți.

De la confirmarea primului focar de pestă porcină africană și până în prezent, au fost eliminați 484.422 de porci afectați de boală și există 2.175 de cazuri la mistreţi.

La nivelul județului Teleorman, sunt active, potrivit ANSVSA, cele mai multe focare de pestă porcină, respectiv 253 în gospodăriile oamenilor și 529 de cazuri la mistreți.

Până joi, 10 octombrie, la nivel național au fost despăgubiți 11.072 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 275,9 milioane de lei. La nivelul județului Teleorman, au fost plătite despăgubiri pentru 802 exploatații, dintr-un total de 808, în valoare de 2,54 milioane de lei.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.