Politic

Joe Biden şi vulnerabilitatea

Sorin Ovidiu Bălan

Zi cu adevărat istorică marţi, 20 mai. Vicepreşedintele SUA Joe Biden a vizitat România, pentru că brusc, în urma evenimentelor din Ucraina, am devenit din nou foarte interesanţi din punct de vedere strategic. Suntem graniţa de Est a NATO, gard în gard cu ţara unde apele sunt foarte tulburi şi care se află în pragul unui război civil. Ca dovadă că am devenit foarte interesanţi în acest nou şi foarte periculos câmp de bătălie în Est şi Vest, între Rusia şi SUA, este şi atitudinea, de acum câteva zile, a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, profund jignitoare la adresa românilor, când a spus că data viitoare va zbura cu bombardierul pe deasupra României. Dovadă mai este şi faptul că acelaşi guraliv Rogozin nu s-a potolit şi s-a autoinvitat la Bucureşti în luna august, să sărbătorească victoria asupra „naziştilor români”. Ce va ieşi de aici, e simplu de anticipat. Rogozin este pe lista neagră a persoanelor care au interzis în UE. Deci, va veni cu un avion de linie, va coborî la aeroport, va fi identificat şi i se va aplica interdicţia. Adică va fi urcat în următorul avion cu destinaţia Moscova, ceea ce va stârni din nou un scandal care îi va da din nou posibilitatea să facă declaraţii deşănţate la adresa noastră.

Aşa că Joe Biden vine în România, ca să inspecteze cât de sigură este această graniţă de Est.

Vine, încălcând chiar un principiu nescris al demnitarilor SUA. Aceştia nu fac niciodată vizite în alte ţări, atunci când în acestea urmează să se desfăşoare alegeri. Un principiu foarte corect, pentru că regulile protocolului ar impune ca demnitarul american să fie întâmpinat de autorităţi. Şi astfel s-ar putea specula că Statele Unite îi sprijină pe unii sau pe alţii dintre candidaţi.

De ce a încălcat totuşi Biden acest principiu şi a venit în România, chiar în ultima săptămână a campaniei pentru europarlamentare şi când, deşi neoficial deocamdată, campania pentru prezidenţiale este în plină desfăşurare?

Eu cred că a făcut acest gest pentru că situaţia arde. Şi dincolo de graniţă, şi dincoace. Dincolo de fâşie, Moscova a anunţat că îşi va retrage trupele de la graniţa cu Ucraina. Dar asta trebuie supravegheat ca să nu rămână o simplă promisiune. Dincoace, adică la noi, ne spune chiar vicepreşedintele american unde arde: „Ţările care nu au un stat de drept puternic şi un sistem judiciar independent sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care le desfăşoară Rusia în Ucraina”.

Vorbind despre statul de drept de la noi, să vă dau cel mai recent exemplu. DNA a reţinut ieri patru magistraţi, acuzaţi de luare de mită pentru a da sentinţe măsluite în dosarele pe care le judecau. Unul dintre cei patru judecători, îmbrăcat în trening, a sărit gardul casei lui când au venit mascaţii să-l ia şi mai bine de cinci ore a fost „pe goană”, cum spun infractorii.

Ce credeţi, suntem vulnerabili la acţiunile de tipul celor pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.