Social

Iulian Cristache, președintele Federației Părinților, despre testarea antidrog a elevilor: “Testarea făcută fără umilirea celui în cauză. Un simplu telefon dat familiei și obligația să-și ducă copilul la testare… Dacă familia e idioată și refuză sprijinul, atunci să se spele pe cap cu incapacitatea lor de a-și ajuta propriul copil”

În legătură cu propunerea lansată de prefectul Capitalei ca elevii să fie testați antidrog sau să prezinte o adeverință medicală la începutul anului școlar din care să rezulte că nu consumă droguri, au apărut, așa cum era de așteptat, opinii diverse. Un punct de vedere ce aduce în prim-plan dificultățile concrete pe care le-ar putea întâmpina punerea în aplicare a unei astfel de idei a fost exprimat de Iulian Cristache, președintele Federației Părinților din România, pe pagina sa de Facebook: “Am mai scris, o mai fac iar: Scandalul momentului: droguri vs. lipsa profesionalismului autorităților competente vs. elevi/părinți.

Consumul de droguri este în creștere continuă, d.p.m.d.v. era de așteptat. Lipsa controalelor la vamă, spăguirea celor care trebuie să aibă „grijă” chiar de dealeri, lipsa responsabilității unor familii, trendul „european”, toate acestea au dus și vor duce la cifre alarmante, la vieți distruse și la puncte de vedere opozabile.

Sub nicio formă nu trebuie gândită vreo strategie care să condamne consumatorul, asta e clar ca lumina zilei. Dar nici nu trebuie să nu ne dorim un control sau testare pe această speță. Ar fi din nou o mare prostie.

La liceu nu ar trebui să fie vreo problemă cu testarea elevilor care prezintă simptome. Testarea făcută fără tam-tam, fără umilirea celui în cauză. Un simplu telefon dat familiei și obligația familiei să-și ducă copilul la testare fără a comunica școlii rezultatul. Dacă familia e idioată și refuză sprijinul, în situația unui rezultat pozitiv, atunci să se spele pe cap cu incapacitatea lor de a-și ajuta propriul copil. Mai departe, în funcție de comportamentul copilului la școală, directorul poate sesiza ANA, Direcțiile Sociale, Protecția Copilului etc.

Pe de altă parte, ce faci dacă familia colaborează și tu, stat român, nu poți să-l ajuți la modul corespunzător. Din gură știm cu toții ce trebuie să facem, practic avem și cu ce? Nu avem centre de dezintoxicare, nu avem psihologi care să aibă contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu avem multe.

Revin la cazuistică; vârsta consumatorului scade dramatic, ne îndreptăm spre ciclul primar.

Aici trebuie o analiză profundă. E prea de tot!

Violența în familie, curiozitatea, anturajul în afara școlii, școala, habar n-am… ce poate duce la un consum la o așa vârstă?! E prea de tot!

Rămâne de văzut ce vor răspunde părinții la sondajul propus de domnul prefect.

Nu mă deranjează sondajul, dar nici nu vom fi de acord cu testarea în masă. De ce? Pentru că nu ajută și îmi miroase a business privat.

Și da, consumul va scădea când copiii vor fi conștienți că-și vor distruge viața, nu doar că vor fi condamnați!

Așadar, dragi părinți, nu vă neglijați copiii!”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.