Eveniment

Iulia Marinescu, o teleormăneancă în lotul olimpicilor premiaţi de Ministerul Educaţiei

IMG_3657Monica DUMITRESCU

Ministerul Educaţiei a premiat miercuri, 17 decembrie, elevii români medaliaţi la olimpiadele internaţionale pe discipline. 266 de elevi câştigători a 302 distincţii (85 de medalii de aur sau premii I, 76 de medalii de argint sau premii II, 58 de medalii de bronz sau premii III şi 83 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale (juniori şi seniori) pe discipline şi 278 de profesori care i-au pregătit au primit felicitările şi premii în bani în cadrul festivităţii desfăşurate la Palatul Parlamentului. De asemenea, au fost premiate şi cele 126 de şcoli din care provin laureaţii.

Din judeţul Teleorman a fost invitată la această festivitate Iulia Marinescu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Unirea“ din Turnu Măgurele, care anul acesta a reprezentat cu succes România la Olimpiada Internaţională de Lingvistică de la Beijing. Meritul elevei din Teleorman este cu atât mai mare cu cât disciplina la care performează nu se află în programa şcolară, aceasta pregătindu-se pe cont propriu şi câştigând în faţa unor elevi din ţări cu o tradiţie de zeci de ani în acest domeniu. Eleva Iulia Marinescu a fost coordonată şi susţinută de prof. Ştefania Panea şi Nicoleta Marinescu.

La festivitatea de premiere a celor mai performanţi elevi români au participat ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu şi miniştrii Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu.

Potrivit reglementărilor în vigoare, şi în acest an, prin ordin al ministrului Educaţiei, nivelul premiilor acordate medaliaţilor a fost indexat. Astfel, noile cuantumuri pentru premianţii la olimpiade internaţionale sunt: 12.545 lei – medalie de aur şi premiul special pentru punctaj maxim, 9.720 lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 lei – menţiune (sau diplome echivalente). Valorile noilor premii acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice de seniori şi juniori, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Yakuţia, Olimpiada Central Europeană de Informatică, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev” etc.) sunt: 4.440 lei – premiul I/medalie de aur, 3.785 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 lei -menţiune (sau diplome echivalente).

Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ. Fondul total de premiere alocat de MEN este de 3.882.850 lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.