Economie

ITM Teleorman va urmări modul în care angajatorii aplică măsurile de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme

Deoarece în perioada 20 iunie – 09 septembrie 2022, pe teritoriul României se pot manifesta temperaturi ridicate extreme, Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman va urmări modul de respectare a prevederilor Ordonanței de Urgență nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Potrivit documentului, prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depășesc +37oC  sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În conformitate cu prevederile Ordonanței sus-menționate, angajatorii sunt obligați să ia următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă: reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pentru menținerea  stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele:  asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea  echipamentului individual de protecție; asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menționate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu art. 6 din același act normativ.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se vor aplica, acolo unde este cazul, sancţiunile prevăzute de legislația în vigoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.