Economie

ITM Teleorman / Un agricultor și un comerciant, amendați cu câte 20.000 de lei fiecare

Inspecția Muncii, prin intermediul inspectorilor din Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman, a desfășurat, în perioada 28 iunie – 3 iulie 2021, 40 de controale, dintre care 17 controale au fost în domeniul relațiilor de muncă (RM), iar 23 în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM). În urma acestora, inspectorii au aplicat 4 amenzi, 2 dintre acestea fiind în domeniul RM, iar celelalte 2 în domeniul SSM, valoarea totală a amenzilor fiind de 46.000 lei.

Mihaela Mușat, reprezentantul ITM Teleorman, confirmă că, în domeniul relații de muncă, inspectorii au amendat 2 angajatori, “care funcționează în domeniul agriculturii și comerțului, la microîntreprinderi din mediul urban și rural de pe raza județului Teleorman”, cu câte 20.000 de lei fiecare. În cazul amândurora, amenzile au fost aplicate în baza art. 260. alin. (1) lit. e) din Codul Muncii, amândoi angajatorii având o “persoană depistată fără a avea încheiat contract individual de muncă”, transmite Mihaela Mușat.

Mai mult, tot în domeniul RM, inspectorii au aplicat 3 avertismente din mai multe motive, potrivit informațiilor transmise de Mihaela Mușat: “deficiențe privind evidența timpului de muncă și pentru nerespectarea prevederilor (…) privind registrul general de evidență a salariaților, respectiv, netransmiterea încetării contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților în termen”.

De asemenea, și inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Securitate și Sănătate în Muncă au aplicat 44 de avertismente și 2 amenzi în valoare de 6.000 de lei. Conform sursei menționate, o amendă de 1.000 de lei a fost aplicată pentru neautorizare activitate, iar o amendă de 5.000 de lei a fost aplicată pentru nerealizarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă cu ocazia controalelor anterioare. De asemenea, tot reprezentantul ITM Teleorman confirmă că “sancțiunile au fost aplicate în mediul urban la angajatori – întreprinderi mici, în domeniul prelucrări prin așchiere și construcții”.

La nivel național, cea mai mare valoare a amenzilor a fost în județul Constanța, respectiv 144.900 lei, dintre care 98.400 lei în domeniul RM (14 amenzi) și 46.500 lei în domeniul SSM (11 amenzi). Inspecția Muncii, prin intermediul inspectorilor județeni, a desfășurat 2090 de controale, în urma cărora au fost aplicate 1154 avertismente și 194 de amenzi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.