Economie

ITM Teleorman face controale la angajatori pentru prevenirea îmbolnăvirilor cauzate de lucrul în temperaturi extreme

În această perioadă, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă – Teleorman efectuează controale în teren, la angajatori, cu scopul de a preveni îmbolnăvirile profesionale determinate de lucrul în temperaturi extreme, se arată într-un  comunicat de presă al instituţiei. Mai mult, potrivit sursei citate, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 de lei încălcarea prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă aplicabile pe perioadele cu temperaturi extreme.

Potrivit normelor legale în vigoare, sunt considerate temperaturi extreme temperaturile exterioare ale aerului care depăşesc +37°C sau care, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. În acest sens, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, iar pentru cei care lucrează în aer liber se vor reduce  intensitatea şi ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi se vor alterna, totodată, perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite. Pe de altă parte, pentru cei care lucrează în spaţii închise se va asigura ventilaţia la locurile de muncă.

„Pentru menţinerea stării de sanatate a angajaţilor este necesar să se asigure de către angajator: apă minerală, câte 2-4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protecţie, duşuri. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor hotărî conform Ordonanţei de urgenta nr. 99/2000 reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru”, se arată în comunicatul de presă al ITM Teleorman.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme este necesară luarea unor măsuri, printre care asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. (Violeta Mocanu)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.