Social

ITM Teleorman, campanie de informare pentru cetățenii care doresc să lucreze în Germania

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Teleorman susține campania “Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile pentru a fi protejat!”, demarată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Astfel, ITM Teleorman va distribui broșuri în gări și autogări, având sprijinul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Scopul principal al campaniei, raportează reprezentanții ITM Teleorman, este de a se asigura că “cetățenii care decid să plece să muncească sezonier în Germania își cunosc drepturile pe care le au și știu cui să se adreseze dacă întâmpină probleme, pentru a evita, în acest fel, situațiile de abuz asupra lucrătorilor români”. De asemenea, informațiile pot fi accesate și pe pagina oficială a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

În acest moment, România se află în zona de risc. Conform sursei citate, pentru a intra în Germania, în contextul pandemiei, cetățeanul trebuie să se înregistreze, înainte de plecarea din România, pe portalul Ministerului Federal al Sănătății și să prezinte un test negativ pentru COVID-19 efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul german sau testarea la cel mult 48 de ore după sosire. ITM Teleorman atenționează cetățenii că aceste condiții se pot modifica.

De asemenea, Ministerul Alimentației și Agriculturii din Germania a pus la dispoziție în mediul online un document-cadru, care conține mai multe informații în legătură cu respectarea normelor pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Pentru cetățenii care vor să lucreze sezonier în Germania, ITM Teleorman subliniază necesitatea studierii cu atenție a contractului de muncă încheiat și a clauzelor acestuia. Mai mult, atenționează cetățenii cu privire la munca la negru, care “înseamnă riscuri și vulnerabilități foarte mari. Nu veți beneficia de prestații sociale, inclusiv pensie”.

În ceea ce privește condițiile de muncă, sursa citată transmite “întrebați angajatorul despre condițiile de muncă, programul de lucru, natura muncii pe care o veți presta, condițiile de transport la locul de muncă, modul de plată și acoperirea asigurării de sănătate. Dacă lucrați pentru un agent de muncă temporară, acesta vă va pune la dispoziția unei companii utilizatoare din Germania”.

În cazul în care există situații problematice în Germania, ITM Teleorman sfătuiește cetățenii, prin intermediul broșurii realizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, să apeleze la Ambasada României din Berlin.

Liniile telefonice disponibile pentru cetățenii care doresc să lucreze în Germania sunt: 021/302.70.52, 021/302.70.53.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.