Economie

ITM Teleorman: Afecțiunile musculo-scheletice (AMS), una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă

Afecțiunile musculo-scheletice afectează de regulă spatele, gâtul, umerii, membrele superioare, membrele inferioare. În această categorie se încadrează orice leziune sau afecțiune a articulațiilor sau a altor țesuturi. Problemele de sănătate pot varia de la dureri și disconforturi minore până la afecțiuni mai grave, care necesită repaus sau tratament medical. În situații cronice, se poate ajunge chiar la infirmitate și la necesitatea de a abandona activitatea profesională. Combaterea AMS contribuie la îmbunătățirea vieții lucrătorilor, dar este justificată și din punct de vedere economic.

Inspectorii compartimentului securitate și sănătate în muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman, au efectuat acțiuni de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă AMS, precum și a măsurilor luate de angajatori, în vederea prevenirii acestora.

În desfășurarea acțiunii, inspectorii de muncă au verificat 5 angajatori din județ, din sectorul public și privat care desfășoară activități în următoarele domenii de activitate: asistență medicală și asistență socială – Cod CAEN 86-88; activități de transport și curierat – Cod CAEN 52-53; industria alimentară și a băuturilor – Cod CAEN 10; coafură și frizerie – Cod CAEN 96.02; sectorul construcțiilor Cod CAEN 41-43. Ca instrument de evaluare, au fost utilizate chestionare pentru lucrători, în vederea identificării unor riscuri în mediul de muncă, în special a celor legate de expunerea lucrătorilor la afecțiuni musculo-scheletice care să conștientizeze angajatorii și lucrătorii cu privire la necesitatea prevenirii AMS.

Cele mai frecvente deficienţe întâlnite în urma centralizării răspunsurilor la chestionarele completate sunt: în evaluarea riscurilor pentru securitatea şi sănătatea angajaţilor, pentru locurile de muncă din cadrul unităţii, nu sunt identificate riscurile care provoacă afecţiuni musculo-scheletice; nu este întocmit la nivel de unitate planul de prevenire și protecție care să conțină și măsurile luate de angajator în vederea prevenirii  riscurilor care provoacă afecţiuni musculo-scheletice; nu sunt întocmite instrucțiuni proprii pentru riscurile care provoacă afecţiuni musculo-scheletice.

Pentru neconformitățile depistate în cadrul acțiunilor de control, inspectorii de muncă au aplicat 7 sancțiuni și au dispus măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman va continua acțiunile de informare-conștientizare a angajatorilor, în special a celor legate de expunerea lucrătorilor la afecțiuni musculo-scheletice, având ca scop conștientizarea angajatorilor și lucrătorilor cu privire la necesitatea prevenirii AMS, cu recomandarea de a consulta și de a respecta integral legislația incidentă  în domeniul securității și sănătății în muncă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.