Economie

ITM Teleorman a verificat în decembrie patru firme care comercializau articole pirotehnice. Nu s-au constatat deficiențe

În perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman a desfășurat acțiunea de verificare a modului în care se respectă prevederile legale privind  comercializarea articolelor pirotehnice.

Inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Teleorman au efectuat acțiuni de identificare  şi verificare a agenţilor economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

În cadrul acestei acțiuni, au fost verificați patru agenți economici și nu au fost constatate deficiențe privind comercializarea, manipularea, transportul și deținerea articolelor pirotehnice. Firmele verificate de inspectorii de muncă aveau autorizațiile de comercializare articole pirotehnice vizate pe anul în curs pentru articole pirotehnice din categoria F1, P1 și T1.

Această acțiune este motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în țară și străinătate care s-au soldat cu explozii și incendii de mari proporții la depozite de articole pirotehnice. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale și chiar umane, repercusiunile făcându-se resimțite pe o suprafață considerabilă în jurul acestor depozite. Un alt motiv care ne determină să desfășurăm această acțiune este faptul că, în perioada  sărbătorilor se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani.

Articolele pirotehnice își găsesc o largă aplicabilitate cu ocazia diferitelor evenimente și festivități, fapt ce a făcut pe plan mondial să apară tot mai multe firme producătoare. Urmare a cerințelor de pe piață, gama de produse este diversificată și în continuă creștere. Articolele pirotehnice fac parte din categoria produselor periculoase și având în vedere natura încărcăturilor fac obiectul legislației privind regimul materiilor explozive.

Obiectivul acțiunii – identificarea și verificarea agenților economici care desfășoară activități de comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

Inspectorii de muncă au efectuat controale la agenții economici care dețin articole pirotehnice, pentru a verifica dacă: aceștia sunt autorizați conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul Județean de Poliție; dacă aceștia au angajați personal autorizat ca pirotehnicieni; mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege; transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale; depozitarea acestora este conformă; dacă nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate; articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română.

Articolele pirotehnice comercializate respectau reglementările tehnice și instrucțiunile producătorilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.