Economie

ITM Teleorman a desfăşurat acţiuni privind respectarea legii de către transportatori

Analiza evenimentelor soldate cu incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau decesul victimelor, prin prisma domeniilor de activitate din economia naţională, a identificat pentru sectorul “Transporturi”, o pondere de 11,06% din totalul accidentelor de muncă.

În acest context, în perioadele 1 mai – 30 iunie 2014, respectiv 1 octombrie – 28 noiembrie 2014, ITM Teleorman în colaborare cu Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transport Rutier (ISCTR) au desfăşurat acţiuni de control în cadrul Campaniei naţionale privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto, respectiv a prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă.

Obiectivele acestei acţiuni au constat în verificarea respectării, de către angajatorii din construcţii, a cerinţelor legale privind: utilizarea echipamentelor de muncă corespunzătoare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă; organizarea activităţii de securitate şi sănătate în muncă; instruirea conducătorilor auto în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; angajarea conducătorilor auto numai în baza contractelor de muncă; organizarea timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto; muncă suplimentară şi munca de noapte; regulament intern/contract colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate; garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară; constituirea drepturilor salariale şi plata acestora; existenţa registrului electronic de evidenţă a salariaţilor REVISAL.

Au fost executate 25 acţiuni de control în trafic, potrivit ITM Teleorman, în urma cărora s-a constatat lipsa deciziei de desemnare a şoferilor care aplică măsurile de prim-ajutor; lipsa consemnării în fişele de post a atribuţiilor SSM; lipsa examenului medical periodic; lipsa semnalizării a limitei de viteză în incinta autogării; lipsa criteriilor de evaluare a performanţelor profesionale; lipsa programării conceniilor de odihnă; lipsa deciziei de desemnare a persoanei responsabile cu completarea REVISAL; neasigurarea repausului săptămânal; lipsa evidenţei orelor suplimentare lucrate de şoferi.

15 angajatori au fost sancţionaţi pentru nerespectarea Legii nr.319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, a Codului Muncii şi a HG nr. 500/2011, valoarea amenzilor aplicate totalizând 14.000 lei.

Urmare a deficienţelor constatate, inspectorii de muncă au dispus măsuri de remediere cu termene scadente ale acestora. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.