Eveniment

ISU Teleorman: Situație îngrijorătoare – 5 incendii în gospodării, dintre care 3 din cauza coșului de fum, în mai puțin de 24 de ore

“În această perioadă, aproape zilnic, transmitem cetățenilor informări privind regulile și măsurile de prevenire a incendiilor specifice sezonului rece, care vizează exploatarea în condiții de siguranță a mijloacelor de încălzire, verificarea, curățarea și repararea coșurilor de fum, utilizarea în mod corect a instalațiilor electrice și a aparatelor de utilizat gaze naturale. Din păcate, atunci când sfaturile noastre nu sunt luate în seamă, la nivelul locuințelor apar probleme care conduc la izbucnirea de incendii, rezultate, de cele mai multe ori, cu distrugerea bunurilor materiale agonisite de-a lungul vieții de către oameni. Având în vedere aspectele menționate și pentru a evita astfel de situații, facem un apel la responsabilitate din partea tuturor cetățenilor pentru a lua măsurile necesare prevenirii și stingerii incendiilor de locuințe, în special acum, în perioada sezonului rece. Apelul nostru se îndreaptă și către autoritățile locale care, potrivit prevederilor legale, au obligația de a desfăşura activităţi de informare şi educaţie antiincendiu a populaţiei, prin implicarea serviciului voluntar pentru situații de urgență (S.V.S.U.). În activitățile specifice care vor fi derulate, trebuie vizate persoanele vulnerabile, reprezentate de bătrânii ce locuiesc singuri, persoanele cu dizabilități, familiile cu mulți copii și cetățenii cu o situație materială precară. Concomitent cu distribuirea materialelor de informare preventivă, personalul implicat din cadrul S.V.S.U. trebuie să aibă în vedere desfășurarea unor controale de prevenire la nivelul gospodăriilor cetățenești, cu scopul de a-i învăța pe oameni și a-i determina să conștientizeze riscul la care se expun în situația nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor”, transmite ISU Teleorman.

Potrivit sursei citate, în ultimele 24 de ore, subunitățile operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “A.D. Ghica” al județului Teleorman au gestionat un număr de 27 de situații de urgență, dintre care 21 au fost cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, cinci incendii, dintre care patru izbucnite la locuințele unor cetățeni din localitățile Văceni, Drăgănești Vlașca, Beciu și Valea Cireșului și unul la mai multe anexe gospodărești, în localitatea Cernetu și o misiune pentru salvarea unui animal căzut într-o fântână.

Astfel, în localitatea Văceni, miercuri, 10 ianuarie, la ora 09.20, a izbucnit un incendiu la o casă de locuit, la nivelul acoperișului. Alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, pompierii militari din cadrul Punctului de lucru Drăgănești Vlașca au intervenit rapid la locul evenimentului cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Incendiul, care se manifesta la astereala din lemn a acoperișului, pe circa 13 mp și la un perete din OSB, cu risc de propagare la întreaga construcție, a fost localizat și lichidat în limitele găsite după aproape o oră. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 1500 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 45000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost coșul de fum deteriorat care a permis jarului/scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din podul casei.

La Cernetu, un solar și o anexă gospodărească au fost cuprinse de flăcări, existând pericolul de propagare a incendiului la mai multe solarii și la casa de locuit aflate la câțiva metri distanță. Evenimentul a fost anunțat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, în jurul orei 12.43. Pentru gestionarea acestei situații de urgență, au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă de capaciatate mare și o ambulanță SMURD, precum și pompierii militari din cadrul Detașamentului Zimnicea cu o autocisternă de 6000 de litri de apă. Pompierii au reușit să localizeze incendiul în limitele găsite, însă stingerea acestuia a fost realizată după aproape trei ore de intervenție. Au fost salvate mai multe construcții tip solarii, pe o suprafață de circa 2 ha, o hală unde erau depozitate mai multe utilaje agricole, casa de locuit și mai multe anexe gospodărești, toate apreciate la peste 2.000.000 de lei. Pagubele materiale, constând în aproximativ 15 t de lemne de foc, o magazie pe o suprafață de circa 100 mp, un solar cu o suprafață de aproape 350 mp, realizat din lemn și învelit cu folie, 1200 de alveole de răsaduri din plastic, 80000 de răsaduri de salată, platforme din lemn pentru răsaduri pe aproape 150 mp și nouă sobe, au fost estimate la suma de 200 000 de lei. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că focul a izbucnit de la o afumătoare improvizată la nivelul magaziei, care a fost lăsată nesupravegheată pe timpul folosirii.

În localitatea Drăgănești Vlașca, în jurul orei 19.37, un cetățean a observat că la nivelul acoperișului unei locuințe se manifestă un incendiu, motiv pentru care a solicitat imediat ajutorul pompierilor militari pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112. Trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, au acționat aproape o oră și jumătate pentru localizarea și lichidarea acestui incendiu. Au ars ori au fost deteriorate acoperișul locuinței, realizat din lemn și tablă, pe circa 50 mp, elementele de mobilier și aparatura electrocasnică dintr-un dormitor și o bucătărie. Pompierii au reușit să salveze două dormitoare și un hol, precum și anexele gospodărești aflate în imediata apropiere. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 20000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 50000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost coșul de fum înfundat și deterioarat, care a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile de la nivelul acoperișului.

La Valea Cireșului, joi, la ora 03.15, la nivelul acoperișului unei locuințe a izbucnit un incendiu, fiind solicitată intervenția pompierilor militari din cadrul Punctului de lucru Drăgănești Vlașca. Flăcările, care s-au manifestat la astereala din lemn a acoperișului, pe circa 60 mp, au fost localizate și lichidate în limitele găsite după aproape două ore. Echipajele au reușit să evite propagarea incendiului la bunurile materiale din interiorul locuinței, acestea fiind apreciate la peste 70000 de lei. Pagubele au fost estimate la suma 25000 de lei. Proprietarul locuinței, un bărbat de aproximativ 52 de ani, în încercarea de a stinge incendiul până la sosirea pompierilor militari, a suferit arsuri ușoare la nivelul feței, motiv pentru care a fost preluat de echipajul SMURD, a primit primul ajutor și a fost transportat la U.P.U. Alexandria pentru îngrijiri de specialitate. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică a centralei de încălzire a locuinței.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.