În cele trei luni de vară, pompierii militari teleormăneni au intervenit pentru stingerea a nu mai puțin de 25 incendii de miriște, față de 8 înregistrate în aceeași perioadă din 2018, precum și la un număr de 117 incendii de vegetație uscată și resturi menajere, față de 52 de evenimente în aceeași perioadă din anul precedent, informează ISU Teleorman.
Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, pompierii militari au efectuat 27 de controale de prevenire a incendiilor la operatorii economici din domeniul agricol, în urma cărora au constatat 63 de deficiențe, dintre care trei au fost remediate pe loc, iar 60 au fost sancționate cu 49 de avertismente și 11 amenzi contravenționale în cuantum de 20.500 de lei.
Pe timpul acțiunilor de verificare, inspectorii de prevenire au desfășurat și instruiri specifice cu personalul acestor obiective, au prezentat și înmânat măsuri de apărare împotriva incendiilor, cu obligativitatea afișării acestora la sediile controlate.
În vederea diminuării numărului de incendii de vegetație uscată și miriște, ISU Teleorman a transmis recomandări la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale, pentru intensificarea acțiunilor de prevenire de către componenta preventivă a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, la nivelul gospodăriilor cetățenești, prin informarea directă a cetățenilor.
Printre măsurile luate pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de incendiile de vegetație uscată ce pot afecta circulația pe drumurile publice, inspectorii de prevenire au transmis administratorilor drumurilor naționale și județene o solicitare pentru curățarea vegetației uscate și resturilor vegetale din zonelor de siguranță aflate în apropierea carosabilului.
Cetățeniii județului sunt informați referitor la faptul că, potrivit protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu, acțiunile de control la nivelul județului se vor intensifica, scopul fiind descurajarea acestor practici de eliberare a terenurilor de vegetația uscată prin folosirea focului deschis. Coordonatele suprafețelor afectate de incendii sunt înaintate de pompieri, conform protocalului, către APIA și GNM pentru sancționarea celor vinovați, conform prevederilor legale.
Din punct de vedere legislativ, ISU Teleorman informează proprietarii de terenuri agricole că incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat de pompieri, reprezentanți ai Agenției de Protecție a Mediului și cei din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, conform protocolului încheiat între aceste instituții.
Prevederi legale care li se pot aplica cetățenilor în cazul în care își incendiază vegetația uscată/miriștiile:
Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională a cărei cuantum este cuprins între 3000 – 6000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice.
Conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Ordinul comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor nr. 30/147 din 8 februarie 2010 pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România stabileşte la GAEC 5 şi GAEC 8 că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi respectiv faptul că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.
Protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu. Pe baza acestuia se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului. În cazul fermierilor care nu respectă condiţia GAEC 6.2 se pot aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi şi al măsurilor de sprijin, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă.
În conformitate prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”, precum și cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora.
Rugăm cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste în continuare responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile din imediata vecinătate, locuințele oamenilor dar şi vieţile cetăţenilor, participanţi la trafic, pe drumurile naţionale şi judeţene aflate în apropierea lor.