Eveniment

Istoria ilustrată a Alexandriei va putea fi admirată pe o frescă din holul primăriei

Primarie1Carmen Dumitrescu

Holul mare al Primăriei Alexandria va deveni, de acum înainte, un loc ceva mai atractiv, pentru că acolo va trona, în curând, o frescă  pe care alexăndrenii vor putea vedea întreaga istorie ilustrată a oraşului. Iniţiativa a avut la bază ideea că oamenii din oraş îşi vor însuşi mai eficient elemente din istoria oraşului dacă vor avea posibilitatea să admire o frescă realizată profesionist atunci când vin să îşi rezolve anumite probleme la sediul municipalităţii.

Astfel, s-a luat decizia ca peretele holului mare al primăriei să devină, pentru câteva săptămâni, locul de muncă a doi artişti, un profesor şi o studentă a sa din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Plastice şi Design, care să realizeze atât la nivel conceptual, cât şi artistic o frescă pe care alexăndrenii să poată observa etape din evoluţia istorică a oraşului, dar şi să poată interioriza această istorie a comunităţii pe care, din păcate, foarte puţini o cunosc.

Laura Culce are 21 de ani şi este studentă a Universităţii Naţionale de Arte Plastice şi Design. Este chiar din Alexandria şi talentul ei i-a determinat pe cei care s-au ocupat de acest proiect să o aducă zilnic la sediul primăriei pentru a constribui la reuşita acestui  obiectiv, împreună cu profesorul ei: “Sunt studentă la Universitatea Naţională de Arte Plastice şi Design. Sunt din Alexandria şi am fost cooptată în acest proiect, probabil, pentru că au fost oameni care au considerat că am talentul şi dorinţa necesare pentru a face po astfel de muncă cu seriozitate. Împreună cu profesorul meu facem o frescă, o pictură care să reprezinte istoria oraşului Alexandria, din cele mai vechi timpuri şi până în prezent, cu clădirile istorice cele mai semnidicative, cu portul popular al locului şi  elementele specifice de evoluţie. Va fi pictat tot acest perete din holul primăriei. Proiectul este realizat de domnul profesor şi sper să pot ajuta cât de mult posibil”.

În acest moment, desenul pe care va fi structurată pictura impresionantă este finalizat, întregul perete din holul mare al primăriei, cel al sălii mari de şedinţe fiind acum acoperit cu desene legate de evoluţia oraşului şi de cele mai reprezentative elemente istorice şi culturale ale lui. În acest moment, este încă greu de precizat cât timp va fi necesar pentru ca proiectul acesta să fie finalizat, pictura având, în primul rând, proporţii impresionante, însă este destul de probabil ca până la aniversarea oraşului, la finalul lunii august, alexăndrenii să poată admira, în incinta primăriei reşedinţei de judeţ istoria ilustrată a cetăţenii din care fac parte. Astfel ei vor deveni, potrivit viziunii primarului alexăndrean, Victor Drăguşin, mai ataşaţi de valorile locului, dar şi de obiectivele comune ale urbei, cunoaşterea istoriei unei comunităţi fiind adeseori la fel de importantă ca voluntariatul în serviciul comunităţii respective.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.