Eveniment

Isteria schimbării permisului, continuă – Preschimbarea documentelor se va putea face şi sâmbătă, 12 ianuarie

În ultimele cinci zile au fost eliberate carnete de conducere cât într-o lună, peste 55.000 în toată ţara. Peste 55.000 de permise de conducere au fost eliberate în ultimele cinci zile lucrătoare, la nivel naţional, câte erau eliberate, în mod obişnuit, într-o lună. Astfel, în luna octombrie 2012 au fost eliberate 53.000 de permise şi în noiembrie, 56.000 de permise.

În Teleorman, într-o zi obişnuită de lucru se fac în jur de 25 de solicitări pentru schimbarea permisului de conducere, însă teama că un examen medical ar putea pune probleme în cazul în care permisul trebuie schimbat, aproape 200 de teleormăneni calcă zilnic pragul instituţiei în competenţa căreia stă schimbarea permisului solicitând preschimbarea actului care le dă dreptul la şofat.

Având în vedere faptul că de la data de 19 ianuarie 2013 intră în vigoare noile modificări aduse Ordonanţei de Urgenţă 195/2002, teleormănenii s-au înfiinţat în număr mare la ghişeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor al judeţului Teleorman solicitând preschimbarea permisului. Potrivit şefului serviciului, Paul Bălăceanu, schimbarea se face la pierderea, deteriorarea, furtul documentului, schimbarea de nume sau schimbarea de adresă, “însă oamenii sunt un pic speriaţi de faptul că începând din această lună se solicită fişa medicală şi probabil că ei consideră că este mai greu de obţinut această fişă medicală. Avem în jur de 170 de cetăţeni pe zi, faţă de o zi obişnuită, când numărul solicitărilor este de 25 de cereri”, adăugând în acelaşi timp faptul că lucrătorii serviciului fac faţă cu greu unui asemenea volum de muncă şi că se stă chiar şi după program, toţi lucrătorii fiind prezenţi la muncă în această perioadă, deoarece aparatura din dotare este puţină, respectiv două camere de luat imagine şi scanner pentru semnătură. De menţionat este că şi programul de lucru a fost modificat, în sensul că cele două ghişee sunt deschise publicului şi în ziua de sâmbătă, 12 ianuarie.

Isteria de la ghişeele de eliberare a carnetelor de conducere a fost creată pentru că după data de 19 ianuarie 2013, Codul Rutier se modifică, iar şoferii vor fi obligaţi să facă vizita medicală şi să obţină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi impiedică să conducă, fapt care va implica şi costuri suplimentare.

Taxa pe care o vor plăti şoferii la preschimbarea permiselor de conducere rămâne aceeaşi, respectiv 68 de lei însă, va fi obligatorie vizita medicală, ceea ce va implica şi costuri suplimentare, pentru fiecare consultaţie de specialitate în parte.
O altă modificare considerată a fi una dintre cele mai importante este legată de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, la fel ca şi până acum, şi cinci ani pentru profesionişti. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.