Social

Iresponsabilitatea fostului manager Laurenţiu Bărbulescu are efecte dramatice asupra pacienţilor din Spitalul Turnu Măgurele

Carmen Dumitrescu

Imediat după schimbarea conducerii Spitalului Municipal Turnu Măgurele, acolo au început să iasă la iveală problemele. Încă de pe atunci managerul actual, Victor Ivan îl acuza pe fostul manager, Laurenţiu Bărbulescu – care acum candidează pentru un loc în Parlament din partea PDL – de faptul că a lăsat în urma lui nereguli care vor genera efecte pe termen lung. Şi se pare că a avut dreptate. Centrala termică a spitalului, achiziţionată în condiţii nu foarte “curate” de actualul candidat al PDL la Parlamentul României nu funcţionează nici acum, motiv pentru care de mai multe săptămâni, pacienţii spitalului îngheaţă de frig în saloane. Situaţia ar putea părea multora paradoxală în contextul în care acest spital dispune, graţie “grijei” fostului manager de o centrală termică, cumpărată la suprapreţ.

Ne putem aminti, desigur, că la Spitalul Municipal Turnu Măgurele banii au fost întotdeauna o problemă, fostul manager, Laurenţiu Bărbulescu, declarând de fiecare dată când era întrebat că fondurile sunt limitate iar bugetul de care dispunea instituţia spitalicească era întotdeauna insuficient. Asta nu l-a împiedicat însă pe Bărbulescu să ia în considerare varianta achiziţionării unei centrale termice, compuse din cazan şi arzător pentru încălzirea spitalului. Evident, nici nu poate fi blamată o astfel de iniţiativă, fiind clar ca lumina zilei faptul că într-un spital normal, pacienţii trebuie să beneficieze de încălzire adecvată pe parcursul iernii. Totuşi, Bărbulescu nu a vrut să cumpere centrala, ci şi-a propus să o închirieze şi, în consecinţă a semnat două contracte de închiriere, unul pentru cazan şi unul pentru aprinzător, semnând în acest sens cu două firme, una cu sediul în comuna Dracea – General Invest SRL (pentru cazan) şi una cu sediul în Alexandria – Regenesys Technologies SRL (pentru arzător). Ambele firme, însă, au un administrator comun, lucru destul de ciudat şi cu un parfum de ilegalitate, Ordonanţa de Urgenţă 34 din 2006 actualizată stipulând în articolul 23 faptul că: “Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziţie publică în mai multe contracte de valoare mai mică”. Contractele de închiriere sunt întocmite destul de confuz, unele dintre condiţiile stipulate contrazicându-se între ele. Astfel, contractul stipulează că locatarul ar trebui să asigure chiriaşului folosinţa bunului, însă nici până în ziua de astăzi centrala nu a fost pusă în funcţiune şi spitalul nu o poate folosi, aşa cum prevede contractul. Mai mult, contravaloarea chiriei pentru cele două componenete ale centralei termice a fost plătită anticipat, ceea ce este puţin deplasat, în contextul în care bugetul spitalului era, aşa cum este şi în prezent, destul de sărac.

Chiar dacă centrala termică nu a funcţionat niciodată,  fostul manager a efectuat anticipat plata chiriei pentru un an de zile, în valoare de 145.576 lei, echivalentul la vreo 37.000 de euro. Municipalitatea turneană a cerut, vara trecută, efectuarea unui audit al spital, documentele ridicate demonstrând că suma plătită pentru închirierea centralei cu pricina este cea amintită mai sus, în contextul în care dacă cazanul şi aprinzătorul s-ar fi cumpărat de pe piaţa liberă, costurile achiziţionării centralei se ridicau la maxim 1 miliard de lei, cu tot cu instalare şi întreţinere. Între timp, datele obţinute de la actuala conducere a spitalului au demonstrat că la mijloc este vorba despre nişte ilegalităţi, astfel că fostului manager i s-a deschis dosar penal. Spitalul poartă, în paralel, şi o luptă în instanţă cu cel care a furnizat şi instalat centrala termică: “Suntem pe rol în procesul cu cel care ne-a furnizat centrala – a declarat actualul manager, Victor Ivan – şi, din ceea ce am flat de la poliţie, Laurenţiu Bărbulescu are şi un dosar penal. În ceea ce priveşte situaţia din spital, lucrurile sunt extrem de grave, bolnavii îngheţând de frig în saloane. Facem acum eforturi să ne branşăm din nou la reţeaua oraşului, ceea ce înseamnă, evident, alţi bani cheltuiţi. Ne va ajuta, însă, primăria şi sper ca într-o săptămână să rezolvăm definitiv problema încălzirii acestui spital”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.