Joi, la Zimnicea, în cadrul grupului de firme InterAgro a fost pusă în funcțiune o nouă fabrică de procesare complexă pentru toate tipurile de seminţe oleaginoase Dropia Best, printr-o investiţie de 35 de milioane de euro. La festivitate, au participat Maria Grapini – ministrul delegat al IMM și turismului, Adrian Rădulescu – consilier al președintelui Băsescu; Adrian Gâdea – președintele CJ Teleorman, prefectul județului – Liviu Dumitrașcu, primarul orașului Zimnicea – Petrică Pârvu și, nu în ultimul rând, dar venită printre ultimii, Andreea Paul – vicepreședinte PDL, fost consilier al premierului Emil Boc, precum și un mare număr de invitați.
În noua fabrică se vor prelucra seminţe de soia, rapiţă şi floarea soarelui. DROPIA BEST Cooperativa Agricolă a accesat fonduri europene, s-a calificat şi a semnat contractul de finantare cu APDRP în aprilie 2010. Din investiţia totală, demarată în primul trimestru al anului 2011, aproximativ 3 milioane de euro reprezintă grantul UE.
Fabrica are o capacitate de procesare de cca. 750 de tone/zi seminte oleaginoase. Uleiurile obţinute în urma procesării sunt 100% naturale. Subprodusele obţinute în urma procesării, respectiv cojile, pleava şi srotul se vor valorifica superior, fie prin ardere directă în centrala termică, fie prin folosirea acestora ca furaj pentru animale.
Uleiurile produse în fabrica InterAgro de la Zimnicea vor fi comercializate începând din această lună, atât pe piaţa internă cât şi la export. Până la sfârşitul acestui an se estimează vânzări de aproximativ 20 de milioane de euro.
Fiind amplasată pe strada Portului din Zimnicea, aprovizionarea cu materie primă se poate face atât pe cale terestră (cale ferată şi auto), cât şi pe cale fluvială.
Fabrica este structurată în două secţii de producţie principale, respectiv secţia de condiţionare- decojire şi secţia de extracţie a uleiurilor. Procesul de producţie este asistat pe calculator. Prin capacităţile ridicate de depozitare a materiilor prime, fabrica de ulei de la Zimnicea are asigurată o rezervă de 32 ore de funcţionare la prelucrare soia, 36 ore de funcţionare la prelucrare rapiţă şi 25 ore de funcţionare la prelucrarea florii- soarelui.
Noua fabrică vine imediat după o altă investiție de aproape 50 mil. dolari într-o centrală în cogenerare, parte a strategiei pe termen lung de a reduce costurile şi de a începe să vândă energia generată în exces. Și, așa cum declara la această festivitate, vor mai urma și alte asemenea unități de producție.