Social

Învăţământul profesional de trei ani nu prezintă interes pentru absolvenţii de gimnaziu teleormăneni

Monica DUMITRESCU

Deşi, comparativ cu numărul absolvenţilor de gimnaziu care nu au participat la Evaluarea Naţională sau care au obţinut rezultate foarte slabe la acest examen, numărul locurilor în învăţământul profesional de trei ani, în unităţile de învăţământ teleormănene, pentru anul şcolar 2016-2017, nu a fost foarte mare, la această dată, după două etape ale admiterii, încă mai sunt locuri disponibile. Absolvenţii de gimnaziu cu medii de admitere mai mici de 5, pentru că metodologiile în vigoare permit acest lucru, au preferat să se înscrie în învăţământul liceal, pe care cei mai mulţi, conform statisticilor, nu-l vor putea finaliza cu promovarea examenului de Bacalaureat.

Astfel, în prima etapă a admiterii în învăţământul profesional de trei ani, în Teleorman, au fost ocupate doar 171 din cele 252 de locuri disponibile, iar în etapa a doua, finalizată pe 17 august s-au mai înscris doar 22 de candidaţi, 3 la Liceul Tehnogic “Nicolae Bălcescu” din Alexandria şi 19 la Liceul Tehnologic nr. 2 (Auto) din Roşiorii de Vede.

Potrivit repezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, după cea de-a doua etapă a admiterii, mai sunt disponibile 59 de locuri.

Ultima etapă a admiterii la această formă de învăţământ se va desfăşura în intervalul 1-2 septembrie 2016. Candidaţii mai pot opta pentru calificarea confecţioner produse textile la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” din Roşiorii de Vede, unde mai sunt libere 21 locuri, pentru calificarea mecanic auto la Liceul Tehnologic nr. 2 Roşiorii de Vede, unde mai sunt disponibile 36 de locuri sau pentru calificarea mecanic auto la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu”, unde mai sunt disponibile 2 locuri.

Doar două din cele cinci licee teleormănene care organizează clase a IX-a la această formă de învăţământ au fost ocupate toate locurile disponibile. Este vorba despre Liceul tehnologic nr. 1 Alexandria, unde s-au ocupat toate cele 28 de locuri pentru calificarea mecanic auto, şi Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” Roşiorii de Vede, care organizează o clasă, tot de 28 de locuri pentru calificarea mecanic agricol.

Învăţământul profesional de trei ani reprezintă o alternativă pentru absolvenţii de gimnaziu care doresc să înveţe o meserie. Pe parcursul celor 3 ani de studiu, elevii vor parcurge discipline ale învăţământului obligatoriu, cât şi module de pregătire practică pentru calificare profesională, unităţile care organizează această formă de învăţământ având obligaţia de a face contract cu cel puţin o firmă la care elevii vor face practică.

La terminarea studiilor, tinerii primesc un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja atât în România, cât şi în orice altă ţară a Uniunii Europene. De asemenea, în baza certificatului de absolvire a învăţământului obligatoriu, din clasa a XI-a , elevii îşi pot continua studiile în învăţământul liceal. Tinerii cu calificare profesională pot obţine mai rapid un loc de muncă, iar, după finalizarea cursurilor, aceştia îşi pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide să şi lucreze în acelaşi timp.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.