Social

Învăţământ profesional de 3 ani, în patru unităţi de învăţământ din Teleorman

elevi liceuMonica DUMITRESCU

Începând din acest an, elevii care vor să înveţe o meserie se pot înscrie direct la şcoala profesională după Evaluarea Naţională, unde vor studia timp de trei ani. Pe parcursul celor 3 ani de studiu, elevii vor parcurge discipline ale învăţământului obligatoriu, cât şi module de pregătire practică pentru calificare profesională, unităţile care organizează acestă formă de învăţământ având obligaţia de a face contract cu cel puţin o firmă la care elevii vor face practica.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în Teleorman vor fi organizate clase de învăţământ profesional de trei ani la Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria (1 clasă pentru calificarea mecanic auto), Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede (3 clase pentru calificarea mecanic auto), Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” (1 clasă pentru calificarea mecanic agricol), Liceul Tehnologic “Sf. Haralambie” din Turnu Măgurele (1 clasă pentru calificarea mecanic agricol), în total numărul locurilor disponibile fiind de 168.

Pentru anul şcolar 2014 – 2015, elevii claselor a VIII-a se pot înscrie în unităţile de învăţământ cu profil profesional în perioada 26 şi 27 mai. Locurile disponibile în învăţământul profesional sunt limitate, iar în cazul în care numărul candidaţilor este mai mare decât cel al locurilor oferite, atunci se organizează o probă suplimentară de admitere. Societăţile care se implică prin susţinere financiară în formarea profesională a elevilor, pot cere şcolii să organizeze o sesiune de preselecţie a candidaţilor. Candidaţii care sunt respinşi la preselecţie se pot înscrie la o altă şcoală profesională cu durata de 3 ani care nu a organizat sesiune de preselecţie sau se pot înscrie în învăţămâtul liceal.

La terminarea studiilor, tinerii primesc un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja atât în România, cât şi în orice altă ţară a Uniunii Europene. De asemenea, în baza certificatului de absolvire a învăţământului obligatoriu, din clasa a XI-a , elevii îşi pot continua studiile în învăţământul liceal. Tinerii cu calificare profesională pot obţine mai rapid un loc de muncă, iar, după finalizarea cursurilor, aceştia îşi pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide să şi lucreze în acelaşi timp. De asemenea, printr-un program naţional de susţinere a învăţământului profesional, tinerii pot beneficia de o bursă lunară în valoare de 200 lei pe parcursul studiilor.

Anul şcolar 2014-2015 va fi primul în care învăţământul profesional nou-introdus va avea o durată de 3 ani. Învăţământul profesional introdus de fostul ministru Daniel Funeriu a avut prima admitere în urmă cu doi ani şi se derula pe o perioadă de doi ani, începând din clasa a X-a şi până în clasa a XI-a, avand în vedere ca Legea Educaţiei Naţionale prevedea trecerea clasei a IX-a de la liceu la şcoala generală. Guvernul Ponta a modificat însă în decembrie 2013, prin ordonanţă de urgentă, Legea Educaţiei Naţionale, astfel încât clasa a IX-a rămâne la liceu, iar învăţământul profesional începe din anul şcolar 2014-2015 din clasa a IX-a şi se termină în clasa a XI-a.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.