Eveniment

Inundatii in Teleorman

 La Vartoape paraul  Cainelui a tinut in tensiune toata suflarea din localitate. Apele au depasit cota de pericol, iar oamenii se rugau sa nu fie luati de ape

La Beuca, 46 de persoane izolate au primit apa si alimente de la autoritati

   Ploile lunii martie au creat reale probleme la nivelul judetului Teleorman si mai multe localitati au fost serios afectate de inundatii. Probleme majore au fost si in Comuna Vartoape, unde mai bine de o zi intreaga forte concentrate si mixte au intervenit pe tot parcursul zilei de sambata si chiar pana la ore destul de inaintate in noapte, pentru a evita un adevarat dezastru.
Aici, cel care a creat probleme a fost paraul Cainelui, care tranziteaza localitatea si care, in zilele de vara este un rau aproape secat, asta pana cand vine o ploaie zdarvana, cand isi arata adevarata fata.  Astfel, ziua de 8 martie a devenit una din cele mai grele zile pentru locuitorii din Vartoape unde furia apelor i-a tinut in tensiune si sub asediu.
IMG_0081

Autoritatile teleormanene, din ordinul prefectului, se afla in alerta inca de joi, cand, la nivelul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență (CLSU) s-au luat măsuri pentru convocarea și activarea centrelor operative pentru situații de urgență cu activitate temporară, asigurarea permanenței la nivelul primăriilor, monitorizarea evoluției situației hidrometeorologice la nivelul localităților și asigurarea condițiilor necesare pentru a se acționa preventiv în vederea alertării populației în timp util, în situația apariției unor factori de risc care pot genera situații de urgență, precum și pregătirea din timp a tuturor mijloacelor de intervenție proprii – motopompe, utilaje și materiale specifice.
Ei bine aceasta situatie de urgenta s-a creat la Vartoape unde apa a trecut si peste sosea in unele zone, a intrat in gospodariile oamenilor, acestia luandu-si masuri si au recusrs la evacuarea animalelor ca acestea sa nu ramana izolate in grajduri.
Apele paraului au atins o cota de 350 cm, foarte aproape de cea mai inalta cota atinsa vreodata, un debit de 19,7  mc/s, cota de pericol fiind cea 350 cm. Nivelul maxim atins de acest parau a fost 370 cm, cu un debit de 2 mc/s, in data de 04.07.2005.
Masurile luate de autoritati, în conformitate cu ordinul Prefectului judeţului Teleorman, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a activat Grupa Operativă, începând cu data de 07.03.2014, orele 11.00, care funcţionează la sediul ISU Teleorman. De altfel, s-a intervenit cu 32 de pompieri, un autocamion și o motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Alexandria pentru consolidarea digului de pe raza localității Vârtoapele de Sus, pe Pârâul Câinelui;, precum si cu 20 de jandarmi și o autospecială din cadrul IJJ Teleorman pentru consolidarea digului de pe raza localității Vârtoapele de Sus, pe Pârâul Câinelui.

IMG_0062

      De asemenea, echipe formate dn angajati ai Sistemului ed Gospodarire a Apelor Teleorman se afla in teren atat pentru a interveni pentru consolidarea malurilor raurilor, cat si pentru supravegerea subtraversarilor, precum si pentru a lua toate masurile care se impun in vederea prevenirii, limitarii producerii de pagube, cat si pentru restabilirii strarii de normanlitate,potrivit unei declaratii a directorului SGA Teleorman, Ion Barbu. Acesta ne-a mai precizat ca in jurul orelor 18.00 cota de pericol a fost depasita pe acest parau, dar pentru ca s-a intervenit pe parcursul intregii zile la inaltarea malurilor paraului cu saci incarcati cu nisip s-au putut limita pagubele si reduce la minim. Asta nu inseamna ca nu au fost oameni afectati la care apele au ajuns pana in casa sau le-au distrus solariile si gradinile. Au fost si gospodarii din care oameni au fost nevoiti sa-si evacueze animalele.
In ceea ce priveste pagubele produse la nivelul comunei, la orele 18.00 s-au stabilit ca au fost afectate 130 anexe gospodaresti afectate, 130 fantan, 4 podete, 1 km DJ 703, 18 km DC, 30 ha pasuni si 236 ha teren arabil.
De asemenea, la Schela s-au supravegheat subtraversările de către o echipă formată din 2 salariaţi SGA Teleorman şi 2 salariaţi ai primăriei, la formaţia Conţeşti a fost asigurată monitorizarea în permanenţă a digurilor de apărare cu echipele de intervenţie ale formaţiilor de lucru, iar la formaţia Roşiori de Vede, monitorizarea în permanenţă a digurilor de apărare şi a cursurilor de apă cu cei 4 muncitori din cadrul formaţiei.
Totodata, pe toata aceasta perioada, la nivelul CLSU riverane râurilor s-au menţinut in activate centrele operative cu activitate temporară, au fost luate măsuri pentru avertizarea populaţiei din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii, au fost identificate locurile de refugiu, traseele de evacuare şi zonele de acordare a primului ajutor pentru persoanele ce ar putea fi surprinse de viituri, precum şi persoanele cu responsabilităţi în activitatea de evacuare.
Prefectul, Subprefectul, Președintele Consiliului Județean Teleorman, reprezentanții structurilor MAI (IPJ, IJJ, ISU), ai Direcției de Sănătate Publică și SGA Teleorman pe tot parcusrul zilei de sambata au fost pe teren, în zonele afectate de inundații, pentru analizarea și luarea măsurilor ce se impun în vederea prevenirii, limitării pagubelor ori restabilirea stării de normalitate.
Având în vedere că în localitățile afectate de inundații, sunt aproximativ 400 de fântâni inundate, recomandăm cetățenilor să nu consume apă din acestea, existând pericol de îmbolnăvire. În cazul în care au probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă, cetățenii sunt rugați să apeleze imediat la sprijinul autorităților locale.
În această perioadă, în zonele predispuse inundației, autoritatile le recomanda cetatenilor să respecte recomandările autorităților locale și centrale și să se informeze periodic asupra evoluției situației hidrologice, asta pentru ca multi, in mare parte cei la care apele nu au ajuns stau la poarta si injura, obturand si asa greoaie, din cauza vremii nefavorabile, interventia autoritatilor.
Bilantul inundatiilor sambata, 8 martie, ora 16.00 si masurile luaate de autoritati – 46 de persoane izolate au primit alimente si apa de la autoritati, la Beuca Potrivit ISU Teleorman s-a dispus intervenţia cu forţe şi mijloace de la Detașamentul de Pompieri Roșiorii de Vede pentru salvarea, respectiv evacuarea a 6 persoane în localitatea Beuca, acestea fiind rămase izolate în locuințele proprii; transportarea de apă și alimente pentru aproximativ 46 de persoane, rămase izolate în localitatea Beuca, de pompierii militari roșioreni.
Pregătirea a câte 30 subofiţeri/subunitate ca rezervă operativă gata de intervenţie în punctele critice cu mijloace specifice (bărci, motopompe, camioane); pregătirea tehnicii de intervenţie pentru intervenţia operativă în zonele expuse riscului de inundaţie. SGA Teleorman monitorizează evoluţia nivelurilor şi a debitelor la lucrările hidrotehnice cu rol de apărare, aacţionează conform planurilor de apărare împotriva inundaţiilor, asigurându-se monitorizarea permanentă a digurilor de apărare şi cursurilor de apă cu echipele de intervenţie ale formaţiilor de lucru; la  Tătărăştii de Sus se supraveghează subtraversările de către o echipă formată din 4 salariaţi SGA Teleorman şi 4 salariaţi ai primăriei, s-a intervenit la subtraversările de pe malul drept cu 45 saci cu pământ şi la subtraversarea nr.9 malul stâng cu 40 saci cu pământ.
Potrivit ISU Teleorman, au afost afectate 11 localitati teleormanene, Ttarastii de Sus, Tatarastii de Jos, Didesti, Necsesti Ciolanesti, Beuca, Storobaneasa, Frumoasa, orasul Videle, Balaci si Orbeasca de sus, in total in taote aceste localitati fiind evacuate 12 persoane sinistrate, 46 persoaneau ramas izolate, 6 case inundate şi izolate, 338 gospodării inundate, 43 anexe avariate, 1 km reţea alimentare cu apă, 4 podur, 28 podeţe, 1,45 km DJ, 7,1 km DC (3 km străzi, 286 ha păduri, 1062 ha teren arabi, 626 ha păşuni si 400 fântâni.
De asemenea, potrivit raportului operativ primit de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Ştorobăneasa, din cauza fenomenelor meteorologice periculoase (ploaie însemnată cantitativ, vânt puternic), au fost afectate scoala gimnazială ,“Vasile Racottă” din satul Ştorobăneasa: acoperişul pe o suprafaţă de 260 mp – tabla parţial dislocată, planşeu pe o suprafaţă de 154 mp, precum si fosta şcoală cu clasele I-VIII ,, Badea Negreanu” din satul Beiu: acoperişul pe o suprafaţă de 233 mp – ţigle sparte şi planşeu pe o suprafaţă de 185 mp. (C.P.)

  IMG_0020 IMG_0027 IMG_0023 IMG_0035 IMG_0033 IMG_0031 IMG_0034 IMG_0037 IMG_0039 IMG_0048 IMG_0049 IMG_0050 IMG_0051 IMG_0053 IMG_0054 IMG_0055 IMG_0058 IMG_0076 IMG_0081IMG_0082 IMG_0083 IMG_0026

4 Comments

  1. Cecilia Pop

    Vai de mama ei de comuna, nici in epoca de piatra nu se traia asa. Sa multumim din inima primariei pentru tot ce a facut in atatia ani de gospodarire a banilor de la buget….Chiar asa, oare ce au facut in atatia ani pentru comuna, stie cineva???

  2. un locuitor

    Normal că autoritatile locale sunt de vină…chiar si pentru fenomenele naturale. Din întamplare trec prin aaceasta comuna şi nu am cum să nu observ că în comuna dumeavoastră s-au făcut progrese. Păcat, totuşi aruncaţi cu noroi în oameni care au făcut ceva!

  3. locuitor din vartoape.

    Multumesc violeta lazar pt comentariu. a s fis pus acelasi lucru dar nu la fel de bine ca tine. niste incompetenti care cheltuie banii publici pe lucuri de matuiala. la puscarie.

  4. violeta lazar

    Multumim din inima conducerii de stat si se partid (in special reprezentantilor de la nivel local) pentru grija si atentia deosebita cu care au regularizat paraul Cainelui, dupa inundatiile din 2005, astfel incat in ultimii ani, pe timp de seceta nu au fost inundatii.
    Pentru timp ploios…mai sunt necesare cateva corectii….La vremea aceea nu au luat in calcul ca uneori ploaia poate tine mai mult de 24 de ore….
    Era sa uit, lucrarea este deosebita si datorita echipei de ingineri-tehnicieni-muncitori care au considerat succesul garantat mai ales daca obtin un parau mai adanc si mai larg in amonte decat in aval. Sa fi fost asa proiectul? Sa fi asezat schitele de lucru cu fundul in sus, adica cu nordul in sud? Orice variant este posibila….mai ales la cate alambicuri au fost nevoiti sa ocoleasca….dar asta este poveste veche, important este ce este acum: lucrurile stau mult mai rau decat in poze…O mica observatie: nu relatati la timpul trecut.Nu „oamenii au stat cu sufletul la gura”…ci „oamenii stau cu sufletul la gura”….PERICOLUL NU A TRECUT …COTELE SUNT IN CRESTERE

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.