Social

Interzis accesul bicicletelor pe centru. Dar e plin de biciclişti!

biciclisti1În zona pietonală din centrul Alexandriei, starda Libertărţii, tronsonul cuprins între strada Ion Creangă şi strada Bucureşti, circulaţia pe bicicletă, nu pe lângă ea, este interzis. Din păcate, foarte multe persoane, ignoră această regulă şi nu este vorba neapărat de tineri, majoritatea fiind persoane care circulă la piaţă cu aceste mijloace de transport. Aşa că şi ziua, şi seara, numărul bicicliştilor este foarte mare. Nu ar fi nici o problemă, chiar dacă accesul este interzis, dacă aceştia ar circula cu atenţie, cu viteză redusă, dar sunt destule cazurile în care, mai ales copiii, riscă să fie loviţi, existând chiar vitezomani pe două roţi. După cum precizam, în cea mai mare parte sunt persoane care folosesc bicicleta ca mijloc de transport, cei care o folosesc în scop de agrement, tinerii, în marea lor parte, merg la Pădure.

Pe centru sunt copii mici, vârstnici, persoane care se plimbă şi vor să se relaxeze fără a sta cu teama că vor fi loviţi de biciclete. Pe de altă parte, pedalatul este un mod de recreere. Ambiguă situaţia. Însă, nota noastră nu face referire la bicicletă ca mijloc de recreere, ci la bicicleta mijloc de transport: centrul pietonal nu este stradă. Acum parcă ne-am întreba: Cu ce se ocupă Poliţia Locală? Este o întrebare la care nu poate răspunde toată lumea. În principal, poliţiştii locali veghează la respectarea regulilor de bun simţ, cum ar fi să nu intri cu maşina pe spaţiile verzi, să nu îţi arunci gunoaiele pe stradă şi alte lucruri de acest gen. De asemenea, printre  atribuţiile Poliţiei Locale se numără fluidizarea traficului, sancţionarea celor care încalcă legea, staţionările, accesul interzis, parcări neregulamentare, căruţaşi, bicililşti etc. Totodată, nu trebuie omise nici disciplinarea pietonilor, sancţionarea opririlor neregulamentare sau sancţionarea celor care circulă pe zone de drum unde accesul este interzis.

Dar atribuţiile în teren, chiar dacă schimbări la nivelul conducerii instituţiei locale s-au făcut de curând, nu sunt îndeplinite întocmai. Biciliştii umblă nestingheriţi, ba mai mult, te şi apostrofează dacă le atragi atenţia că erau la un pas să lovească pe cineva. Poliţiştii locali, ce-i drept, sunt puţini la număr, trebuie să recunoaştem asta, însă n-ar trebui să supravegheze doar “zonele strategice”, adică parcările neregulamentare autosesizate sau sesizate de la concesionarii locurilor de parcare, unii cu “moţ”, unele bănci şi mai ales afişe. O altă atenţie sporită o au asupra copiilor mici, care dacă nu sunt ţinuţi strâns de mână şi mai scapă, se duc în vreun rond cu flori, iar poliţistul local apostrofează însoţitorul că cel mic a călcat spaţiul verde.

Indignarea vine în urma asistării la o scenă jenantă şi deloc de fală la adresa Poliţiei locale, când un copil a fost speriat foarte tare de o doamnă poliţistă care, văzându-l în spaţiul verde, lângă un panou cu afişe, pe care a lipit o gumă s-a dus glonţ la mamă şi a apostrofat-o că i-a dat voie să intre în rond, pentru că nu are voie în spaţiul verde şi nici să distrugă afişul. Nimic în neregulă, iar cel mic nu a fost speriat de ceea ce se întâmplase, întrucât scena se derula în linişte, cu ceva comentarii din partea mamei, dar care era conştientă că cel mic nu făcuse ceva grozav şi s-ar fi terminat repede dacă nu ar fi intervenit un aşa numit pieton, care mergea pe bicicletă, şi care s-a “băgat în seamă”, făcând deopotrivă reproşuri mamei, care, vezi Doamne, “aşa-l învaţă”, dar şi doamnei poliţist local, care “degeaba vă plăteşte primăria”. Văzând că nu i se dă dreptate, din partea legii vorbind, biciclistul, vrând să dea o lecţie de cum se educă un copil şi cum să-l facă pe cel mic să înţeleagă ce riscă dacă mai face “rele”, i s-a adresat poliţistei ostentativ: “Acum ar trebui să-l luaţi şi să-l duceţi la arest”, moment care a declanşat frica celui mic, iar bicilistul care, la rândul lui, încălca cu nesimţire legea, insista, deşi copilul abia mai respira din cauza plânsului. Scena nu a continuat mult, pentru că bicilicstul moralist nu a fost luat în seamă, mama căutând să-şi liniştească copilul, poliţista se uita, iar moralistul a încălecat pe biciletă şi a plecat.

Uluitor! În astfel de situaţii, chiar că nu-ţi găseşti cuvintele. După ce a provocat un circ monstru, deşi nu era nici pe departe în măsură să intervină în situaţie, biciclistul a fost lăsat să plece, deşi ar fi trebuit măcar sancţionat verbal, întrucât circula pe biciletă într-o zonă interzisă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.