Eveniment

INTERVIU/Prefectul Județului: “De modul în care fiecare înțelege să se comporte în aceste zile depinde prelungirea situației”

A trecut o lună de la confirmarea primului caz de infecție cu noul coronavirus în Teleorman, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 74, între care și două decese. În prezent, în cele opt centre de carantină organizate la nivelul județului sunt cazate 323 de persoane, iar alte 515 sunt izolate la domiciliu și monitorizate pasiv.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Ziarul Teleormanul, Prefectul Județului, Liviu Dumitrașcu a vorbit despre gestionarea celei mai dificile situații cu care s-a confruntat județul în ultimii 30 de ani: pandemia de coronavirus.

 

Reporter: Pentru început, aș vrea să ne spuneți cum este să ocupați funcția de Prefect al județului în cea mai grea perioadă din ultimii 20 sau poate chiar 30 de ani?

Liviu Dumitrașcu: Într-adevăr, am intrat de câteva săptămâni în probabil cea mai dificilă perioadă pe care nu doar teleormănenii, ci toți românii o traversează din Decembrie 1989. De această dată este în prim plan sănătatea noastră, a tuturor, iar lupta pentru limitarea răspândirii noului tip de coronavirus este dată de medici, dar și de autorități și cetățeni.

Pe lângă măsurile restrictive luate, este esențial să fim cu toții conștienți că urmează momente grele, în care trebuie să fim solidari și uniți. Paradoxal, sunt momente în care distanțarea socială ne unește. Este o perioadă dificilă, dar colaborăm și suntem pregătiți pentru a depăși această criză.

Atribuțiile Prefectului prevăd clar – „asigură, împreună cu autoritățile și organele abilitate, ducerea la îndeplinire, în condițiile stabilite prin lege, a măsurilor de pregătire și intervenție pentru situații de urgență” și „dispune, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, măsurile care se impun pentru prevenirea și gestionarea acestora”.

Sunt, așadar, responsabilități de care nu ne putem feri și care cer implicare, sunt vremuri solicitante care te obligă la acțiune și la luarea de măsuri raportate întotdeauna la oameni. Sunt momente care ne unesc, în care trebuie să trecem peste tot ceea ce ne-a dezbinat până acum și sunt convins că împreună vom trece cu bine peste această perioadă.

R: Având în vedere numărul mare de persoane care au intrat în țară și luând în considerare creșterea constantă a persoanelor aflate în carantină în Teleorman, cât de dificil a fost să găsiți suficiente spații pentru cazarea acestora? Ce demersuri ați întreprins în acest sens?

L.D: În Teleorman, în acest moment, sunt opt spații de carantină și putem spune că avem un număr suficient de locuri, dar nu pot să nu recunosc că identificarea acestor locații a fost un proces dificil, datorat în primul rând faptului că județul nostru nu are multe spații de cazare în regim hotelier, nefiind o destinație turistică. În acest moment sunt și alte spații vizate și, în cazul în care situația o va cere, le vom utiliza. Aceste spații au fost avizate de Direcția de Sănătate Publică și sunt administrate, conform normelor în vigoare, de către autoritățile publice locale. Persoanelor carantinate li se oferă, de asemenea, hrană, apă, obiecte de igienă personală, iar starea lor de sănătate este monitorizată în permanență.

Încă de la începutul acestei perioade, Instituția Prefectului a făcut în repetate rânduri apel la primari să identifice și să pregătească spații care să corespundă cerințelor. În funcție de evoluția situației, luăm în calcul și măsura excepțională a rechiziției, dar în momentul acesta numărul persoanelor care vin din zona roșie este în scădere și această măsură nu se impune.

R: Ce demersuri speciale ați întreprins, în perioada scursă de la începutul epidemiei de coronavirus, pentru ca lucrurile să rămână sub control la nivelul județului?

L.D.: Am încercat ca, prin hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, să anticipăm evoluția situației generate de coronavirus. De pildă, primele spații de carantină au fost identificate încă din 24 februarie, pentru că la acel moment această acțiune era exclusiv în atribuția autorităților județene. Totodată, am luat măsuri cu privire la limitarea adunărilor publice din județ, asigurarea pazei la spațiile de carantină, limitarea vizitelor aparținătorilor în unitățile spitalicești, restrângerea activității unităților de alimentație publică, aducerea dotării de tip RT-PCR puse la dispoziție de Guvernul României pentru testare COVID-19.

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Teleorman (CJCCI), structura interinstituţională destinată asistării decizionale a CJSU și coordonării acțiunilor de intervenție asociate situației de urgență,  a gestionat în permanență întreaga activitate la nivelul județului în privința limitării infecțiilor cu virusul COVID-19. CJCCI este în acest moment activat, reunește personal din cadrul Instituției Prefectului, ISU, DSP, IPJ, IJJ,SAJ și funcționează non stop de la activare.

R: Au existat cazuri în care nu ați putut colabora cu reprezentanții autorităților locale în sensul în care au existat primari care nu au realizat importanța care trebuie acordată stării de urgență? Vă rog să exemplificați.

L.D.: Nu pot spune că nu am putut colabora cu o autoritate anume sau cu un primar. Ceea ce pot spune, fără a da nume, este că au fost cazuri în care a trebuit să insistăm pentru a se înțelege un lucru simplu: cei care sunt în carantină sunt teleormăneni, sunt locuitorii satelor și orașelor pe care le administrăm, cu bune și cu rele, sunt oameni care se află într-o situație deloc plăcută –  sunt pentru 14 zile departe de familie și de cei apropiați. Și față de unele persoane aflate în carantină a fost un lucru delicat să facem înțeles mesajul, că aceasta măsură este pentru sănătatea lor și a celor dragi lor, dar mă bucur că acest lucru s-a înțeles până la urmă.

R: Roșiorenii s-au arătat nemulțumiți și îngrijorați de faptul că Spitalul Municipal Caritas a fost desemnat să devină unitate medicală suport COVID pozitiv. Din calitatea de Prefect al județului, ce mesaj aveți pentru ei?

L.D.: Spitalul „Caritas” din Roșiorii de Vede a fost desemnat, prin Ordin al Ministrului Sănătății, spital suport COVID-19 din 29 martie 2020. Alegerea spitalului s-a făcut pe baza unor criterii stabilite de Minister. Această unitate medicală dispune de majoritatea specialităților, specialiști, o dotare bună și circuite medicale funcționale. De la nivelul unității medicale s-au trimis Ministerului Sănătății, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică, adrese cu privire la echipamentele necesare, aparatură și personal sanitar de care este nevoie.

După desemnare, am încercat, atât cu sprijinul Guvernului cât și prin decizii operative la nivel județean, să asigurăm toate condițiile necesare desfășurării activității. Am semnat un ordin privind delegarea cadrelor medicale de la alte unități din județ și am stabilit relocarea unor aparaturi medicale de la alte spitale la cel din Roșiori. Am vizitat în repetate rânduri spitalul și nu pot să nu recunosc că au fost și probleme de management, de aprovizionare și de gestionare a resurselor, dar acum lucrurile sunt în parametri normali. Sigur, întotdeauna este loc de îmbunătățiri și spun asta gândindu-mă la faptul că într-o secție exterioară acestui spital au fost 14 cadre medicale testate pozitiv.

În prezent, toți pacienții testați pozitiv sau suspecții de COVID-19 de pe raza județului sunt tratați la acest spital, începând de săptămâna trecută.

Roșiorenilor le transmit că bătălia cu boala se va da în incinta spitalului. Că medicii tratează acolo oameni – mame, bunici sau copii și nu trebuie să ne raportăm la acești pacienți ca la niște necunoscuți. Acum sunt tratați peste 60 de pacienți, confirmați pozitiv sau suspecți de infecție cu noul tip de coronavirus, și din fericire putem vorbi și despre primul caz vindecat în această unitate medicală.

Acum cadrele medicale au rolul principal, pentru care sunt pregătite și de care sunt conștiente, iar noi, ca reprezentanți ai autorităților, nu putem decât să le sprijinim luând cele mai bune decizii. Nu este o situație pe care cineva și-a dorit-o, dar trebuie să o gestionăm eficient, în interesul tuturor.

R: Ce garanție dați teleormănenilor că, la nivelul județului Teleorman, nu vor exista blocaje în ceea ce privește actul medical desfășurat în unitățile medicale, pentru alte probleme decât infecțiile cu coronavirus (având în vedere numeroasele exemple de unități medicale, de la nivel național, care au fost blocate după confirmarea unor cazuri de infecții cu coronavirus)?

L.D.: Nu cred că momentan putem vorbi despre garanții. Suntem într-o situație fără precedent pe care încercăm să o gestionăm cât se poate de bine. Pentru asta este nevoie de mobilizare, de cooperarea autorităților și de acțiunea responsabilă a cetățenilor.

Așa cum spuneam, de o săptămână Spitalul „Caritas” funcționează ca unitate suport COVID-19, iar restul unităților medicale din județ își continuă activitatea, în limitele impuse de ordonanțele militare. În fiecare unitate există zone de triaj și fiecare angajat în parte a fost instruit cu privire la utilizarea  echipamentelor de protecție. În această luptă, cadrele medicale trebuie să aibă aliați reali în pacienți, iar aceștia trebuie să le furnizeze toate informațiile necesare, astfel încât să se elimine rapid orice suspiciune, dacă nu este fundamentată, sau să se ia toate măsurile necesare în cazul unei suspiciuni.

R: Au fost solicitări din partea autorităților centrale privind măsuri ce trebuie luate în județ și care v-au pus în dificultate? Vă rog să exemplificați.

L.D.: Evoluția crizei generate de COVID-19 a dovedit faptul că Guvernul României a luat măsurile potrivite în momentele potrivite. Poate unora li s-au părut premature anumite decizii, dar ele s-au dovedit până în acest moment ca fiind corecte. Luptăm cu o epidemie greu de controlat, s-au luat măsuri fără precedent, dar s-a demonstrat că acțiunea fermă produce efecte pozitive și, cel mai important, salvează vieți. Deocamdată, din păcate, nu putem vorbi despre o relaxare a măsurilor pentru că pericolul nu a trecut și este important să rămânem în alertă mai ales că a fost emis și decretul de prelungire a stării de urgență.

R: Ne apropiem de perioada Sărbătorilor pascale când, conform obiceiului, oamenii sărbătoresc în familie, restrânsă sau, de cele mai multe ori, lărgită. Ce mesaj aveți pentru teleormăneni, având în vedere situația cu care ne confruntăm în prezent?

L.D.: Din păcate, anul acesta vom sărbători diferit Paștele – nu vom mai merge la biserică să luăm lumină, nu vom petrece timp în familia extinsă sau cu prietenii. Este important să continuăm să respectăm regulile impuse de ordonanțele militare pentru că acestea ne protejează pe noi și pe cei dragi nouă. Învierea Domnului nu este despre dezbinare, ură, indiferență, ci despre unitate, dragoste, solidaritate și este momentul să ne gândim la bătrânii noștri, la cei bolnavi, copii și la cei singuri. Nu trebuie să-i expunem pe cei dragi nouă și nu trebuie să ne expunem.

Le mulțumesc teleormănenilor pentru modul în care au înțeles să se comporte în această perioadă și îi rog ca în continuare să dea dovadă de responsabilitate pentru că nu suntem în faza în care putem să ne relaxăm. De modul în care fiecare înțelege să se comporte în aceste zile depinde prelungirea situației. Eu, ca toți de altfel, aștept momentul în care Guvernul va prezenta planul de relaxare, de reintrare în normalitatea cotidiană, dar mai avem până acolo și datoria noastră de acum este să respectăm cu strictețe măsurile impuse, pentru a depăși cu bine această perioadă de criză.

Doresc tuturor locuitorilor județului Teleorman, dar și celor pe care sărbătorile pascale i-au găsit departe de locurile natale, multă sănătate și fie ca bucuria Învierii să le aducă în suflete lumina și să întărească speranța.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.